Σλοβακία: Ξεκάθαρη νίκη του αντιπολιτευτικού κόμματος OLaNO

Σλοβακία: Ξεκάθαρη νίκη του αντιπολιτευτικού κόμματος OLaNO
Νίκη του αντιπολιτευτικού κόμματος OLaNO AP

Επικράτηση του αντιπολιτευόμενου κόμματος OLaNO στις χθεσινές εκλογές της Σλοβακίας. Βασικός στόχος του κόμματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς

Το κεντροδεξιό κόμμα που δεσμεύεται να πατάξει τη διαφθορά OLaNO κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία χθες, συγκεντρώνοντας το 24,87% των ψήφων, μπροστά από το απερχόμενο κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 83% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πίτερ Πελεγκρίνι παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του Smer-SD (18,73%) απέναντι στο OLaNO του Ίγκορ Μάτοβιτς.

«Συγχαρητήρια στον νικητή», δήλωσε ο Πελεγκρίνι στους δημοσιογράφους τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, παρατηρώντας ότι το «καλό μάρκετινγκ» του Μάτοβιτς του επέτρεψε να ανέλθει στην εξουσία, όμως αυτό «δεν αρκεί για να κυβερνήσει».

Στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία επικράτησε η επιθυμία των πολιτών να βάλουν τέλος στη διαφθορά στη χώρα, ένας στόχος που ήρθε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο μετά τον φόνο το 2018 του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ ο οποίος ερευνούσε το ενδημικό αυτό φαινόμενο. Η δολοφονία του Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνόροβα, την εντολή για την οποία φέρεται να έδωσε ένας πλούσιος επιχειρηματίας που συνδέεται με πολιτικούς, κινητοποίησε την κοινή γνώμη στη Σλοβακία και οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του OLaNO Μάτοβιτς φαίνεται ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ήδη ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της χώρας, τη φιλελεύθερη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, και διευκρίνισε ότι θα τη συναντήσει αύριο Δευτέρα ή την Τρίτη καθώς αναμένει τα οριστικά αποτελέσματα. Ωστόσο ήδη από σήμερα σκοπεύει να ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες με τους επικεφαλής άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Επιθυμούμε να σχηματίσουμε την καλύτερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Σλοβακία με τη βοήθεια άλλων επικεφαλής της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο Μάτοβιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Βασικό του σύνθημα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Γκάμπορ Γκρέντελ που είχε τη θέση του σκιώδη υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.

Παραδέχθηκε ότι μετά τη δολοφονία Κούτσιακ σημειώθηκαν πρόοδοι με την αποπομπή κάποιων εισαγγελέων και δικαστών. «Όμως μένει μακρύς δρόμος μέχρι να καθαρίσουμε την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων ομάδων που συνδέονται με την απερχόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Γκρέντελ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γκριγκόρι Μασεζνίκοφ, η δολοφονία Κούτσιακ «αναδιοργάνωσε όλη την πολιτική σκηνή» και εκτίμησε ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι η δημιουργία ενός κεντροδεξιού, φιλοδημοκρατικού κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή έξι ή ακόμη και επτά κομμάτων».

Στην τέταρτη θέση, αλλά σχεδόν με ίδιο ποσοστό με το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα SME Rodina (8,34%), ήρθε το ακροδεξιό κόμμα LSNS του Μαριάν Κοτλέμπα (8,27%).

Ο 42χρονος Κοτλέμπα, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μπάνσκα Μπίστριτσα, κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος, όμως παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του στο παρελθόν δεν οδήγησαν σε καταδίκη.

Το LSNS παρουσιάζεται ως ένα κόμμα κατά των πολιτικών ελίτ και εκφράζει ανοικτά την εχθρότητά του προς τους Ρομά, επίσης είναι αντίθετο στην ΕΕ και ο Κοτλέμπα θα ήθελε η Σλοβακία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές έφτασε το 65%, ξεπερνώντας το ποσοστό του 2016 (59,02%), το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2002.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα