Σλοβενία: 8η θέση στην Ευρώπη σε κρούσματα καρκίνου

Σλοβενία: 8η θέση στην Ευρώπη σε κρούσματα καρκίνου

Σε πολύ υψηλή θέση κατατάσσεται η χώρα σε περιστατικά καρκίνου και σε ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο

"Η Σλοβενία καταλαμβάνει την 8η θέση και στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο" υπογράμμισε η κ. Ζάκελι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Λιουμπλιάνα, με αφορμή την εβδομάδα κατά του καρκίνου.

Υψηλά στη χώρα είναι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, βάσει των οποίων η Σλοβενία κατατάσσεται στην έβδομη θέση, τα περιστατικά καρκίνου της χοληδόχου κύστης (τρίτη θέση), καρκίνου στο πάγκρεας (πέμπτη θέση), τα ποσοστά μελανώματος (έκτη θέση) και του καρκίνου στα νεφρά (έβδομη θέση).

Το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου κατέγραψε 12.000 νέα περιστατικά καρκίνου το 2009 (6.600 άνδρες και 5.600 γυναίκες). Ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες που γεννήθηκαν το 2008 θα προσβληθούν από καρκίνο έως την ηλικία των 75 ετών, τόνισε η κ. Ζάκελι.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, το 2009 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 5.700 Σλοβένοι (3.200 άνδρες και 2.500 γυναίκες).

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός νέων περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί, προειδοποίησε σημειώνοντας ότι εκτιμάται ότι το 2011 υπήρξαν 14.000 νέα περιστατικά.

Μία θετική πτυχή είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκαν από τα μέσα του 1990, στοιχείο που αντανακλά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τον καρκίνο, υπογράμμισε η κ. Ζάκελι.

SHARE: