Σόιμπλε: Δεν θέτω εγώ ζήτημα Grexit, από την Ελλάδα εξαρτάται

Σόιμπλε: Δεν θέτω εγώ ζήτημα Grexit, από την Ελλάδα εξαρτάται
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν ανοίγει εκείνος τη συζήτηση περί Grexit. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη για χρέος- πρωτογενή

Τη γάτα με το ελληνικό ποντίκι παίζει και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, υποστήριξε πως δε βάζει εκείνος στο τραπέζι ξανά το Grexit, αλλά ότι το έαν θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι δικό της θέμα εφόσον τηρήσει τους κανόνες.

Θέλησε επίσης για άλλη μία φορά να κλείσει κάθε συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα, επικαλούμενος ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στο Eurogroup του Μαϊου του 2016 πως το χρέος θα συζητηθεί ξανά το 2018. “Τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα να συζητηθεί το ενδεχόμενο χορήγησης περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη  και στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια και πως το πόσο ακόμη θα ισχύει ο στόχος αυτός είναι κάτι που συζητούν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ειδικότερα ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. «Το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και θα εξαρτηθεί από «την οικονομική και δημοσιονομική πορεία στην Ελλάδα αλλά και την αποφασιστικότητα» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δηλαδή της κυβέρνησης και της Βουλής, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί το Grexit εναλλακτική λύση, ο κ.Σόιμπλε είπε πως δεν θέτει ο ίδιος τέτοιο ζήτημα, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα εάν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εφόσον τηρήσει τους κανόνες.

Πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- πιστωτών, εάν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με το Eurogroup.

Υπενθύμισε ειδικότερα όμως ότι τη «βάση» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup «μαζί με την Ελλάδα». «Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως αλλά σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα». Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», στο Eurogroup.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα