Σόιμπλε: "Δεν μπορούμε να διώξουμε κάποιον από την Ευρωζώνη"

epa02773612 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during a debate of the Greek financial crisis in the Bundestag in Berlin, Germany, 10 June 2011. Reports state that  Schaeuble indreased his calls for bondholders to assume a 'fair' share of further Greek aid, setting Europe's biggest economy on a collision course with the European Central Bank. Schaeuble appealed for backing for a second bailout for Greece to ensure a stable euro and bolster the global economy.  EPA/TIM BRAKEMEIER
epa02773612 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during a debate of the Greek financial crisis in the Bundestag in Berlin, Germany, 10 June 2011. Reports state that Schaeuble indreased his calls for bondholders to assume a 'fair' share of further Greek aid, setting Europe's biggest economy on a collision course with the European Central Bank. Schaeuble appealed for backing for a second bailout for Greece to ensure a stable euro and bolster the global economy. EPA/TIM BRAKEMEIER EPA

Διαβάστε τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο περιοδικό Stern που κυκλοφορεί την Πέμπτη. Τι είπε για τους Έλληνες πολίτες

Την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern, μέρος της οποίας δημοσιεύεται από την Deutsche Welle.

Αναφερόμενος στον ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, ο κ. Σόιμπλε γνωμοδότησε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του νομικού πλαισίου της ΟΝΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Βερολίνο "δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κάποιον από την ευρωζώνη".

Συμπλήρωσε δε ότι τα μειονεκτήματα τυχόν εξόδου θα ήταν τεράστια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η τελική απόφαση ανήκει στους Έλληνες πολίτες.

Ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε δε διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ. "Δεν το πιστεύω" απάντησε σε σχετική ερώτηση του Stern. Ούτως η άλλως, όπως υπογράμμισε, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα σκληρών μέτρων για την εξυγίανση της χώρας.

"Συμπονώ τον Έλληνα πολίτη"

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι "ο απλός πολίτης υποφέρει ενώ οι πλουσιότεροι έχουν φροντίσει και έχουν διασφαλιστεί". Για να προσθέσει ότι "συμπονά πραγματικά τον απλό Έλληνα πολίτη». "Αλλά δεν μπορώ να τον γλιτώσω απ’ αυτό. Δεν είναι εύκολο να κόβεις τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, όταν βλέπεις τους πολλούς ιδιοκτήτες θαλαμηγών. Αλλά ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώνεται στα επίπεδα του ισπανικού. Αν η χώρα θέλει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, πρέπει να μειωθεί" τόνισε ο Σόιμπλε.

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δε συμφωνεί με τα σχέδια της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ταμείου εξόφλησης του χρέους για τα κράτη της ευρωζώνης. "Αυτό το ταμείο δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή επειδή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, για παράδειγμα τον κανόνα του no-bail-out".

Ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα έδινε λανθασμένα κίνητρα. "Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορείτε να κοινοτικοποιήσετε την ευθύνη. Διαφορετικά μια χώρα θα μπορούσε να δημιουργεί χρέη σε βάρος άλλων χωρών. Αυτό δε γίνεται. Όποιος πληρώνει, αυτός θα πρέπει και να αποφασίζει".

Τέλος, στρέφοντας την προσοχή του στην συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές αλλά και τις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως η βορειοευρωπαϊκή χώρα κερδίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από το κοινό νόμισμα και πως έχει "το μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρηθεί όπως ακριβώς είναι".

"Θα συμβούλευα κάθε επαγγελματία επενδυτή ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να επενδύσει στο ευρώ", κατέληξε.

SHARE:

24Media Network