Σόιμπλε: Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν

Συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μίλησε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη δημοσίευση της πρότασης Τσίπρα και δήλωσε πως είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια. Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, τόνισε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες. Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ. «Δεν έχει νόημα η συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αναζητά κανείς τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδος.

«Μείναμε πάντα προσηλωμένοι στις συμφωνίες και στους κανόνες. Αν είχαμε κάνει όλοι το ίδιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού από την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα ότι λυπάται για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ότι τα ΜΜΕ δεν κάνουν καλό στον κόσμο με το να παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες καταστάσεις.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για τη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί και επανέλαβε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα, δύσκολη, κατάσταση. Αναφερόμενος μάλιστα σε δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι σε περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την απορία του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση που έχει κάνει καμπάνια υπέρ του «όχι». Πρέπει να έχει κανείς τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάζει γνώμη διαρκώς.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημιουργική ασάφεια ακόμα και την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση διαψεύδει το 'ναι σε όλα'

Financial Times: Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές

SHARE:

24Media Network