Σομαλία: Δολοφονίες, ακρωτηριασμοί και στρατολόγηση παιδιών

Σομαλία: Δολοφονίες, ακρωτηριασμοί και στρατολόγηση παιδιών

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τον αριθμό των παιδιών που κακοποιήθηκαν στη Σομαλία το πρώτο τρίμηνο του 2013

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, κακοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν για να πολεμούν στη Σομαλία μειώθηκε κατά τουλάχιστον στο ήμισυ το πρώτο τρίμηνο του 2013, λόγω των λιγότερων συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Σομαλία, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν επισημαίνει ότι 552 διαπιστωμένες "σοβαρές παραβιάσεις" σε βάρος παιδιών σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο -- αριθμός αρκετά μικρότερος από τις 1.288 "παραβιάσεις" που διαπράχθηκαν την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παραβιάσεων αυτών διαπράχθηκαν από τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ενώ οι υπόλοιπες αποδίδονται στις σομαλικές δυνάμεις εθνικής ασφαλείας, αναφέρει η έκθεση.

Η πτωτική τάση στις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς και τις στρατολογήσεις παιδιών οφείλεται στη μείωση των ανοικτών συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών Αλ Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων, τόνισε ο Μπαν.

Οι σομαλικές δυνάμεις και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές τους είναι οι κύριοι δράστες των δολοφονιών, ενώ οι ισλαμιστές Σεμπάμπ διέπραξαν τους περισσότερους ακρωτηριασμούς, στρατολογήσεις, σεξουαλικές κακοποιήσεις και επιθέσεις σε σχολεία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 37 παιδιά σκοτώθηκαν, 63 ακρωτηριάστηκαν, 219 στρατολογήθηκαν για να λάβουν μέρος στις μάχες, 19 κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και 205 απήχθησαν, ενώ σημειώθηκαν επτά επιθέσεις σε σχολεία και μια σε νοσοκομείο.

Οι σομαλικές δυνάμεις είναι στη διαδικασία να παραδώσουν 41 παιδιά στην UNICEF για επανένταξη και ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις σομαλικές αρχές για την πάταξη των παραβιάσεων αυτών.

Οι πολίτες συνεχίζουν να φέρουν το βάρος των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Σομαλία, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network