Σουδάν: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός
Χαρτούμ, Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Στον αέρα βρίσκονται πλέον οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν διέκοψαν τις συνομιλίες, που είχαν στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκαλώντας φόβους για νέα αιματοχυσία, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σουδανική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν αυτή την απόφαση «επειδή οι αντάρτες ουδέποτε έθεσαν σε εφαρμογή ένα από τα σημεία της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας, που προβλέπει την αποχώρησή τους από νοσοκομεία και κατοικίες, και δεν σταματούν να παραβιάζουν την εκεχειρία», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της σουδανικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι συνομιλίες με την αντίπαλη παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης άρχισαν στις αρχές Μαΐου και στη διάρκειά τους εκπονήθηκαν μια διακήρυξη δεσμεύσεων για την προστασία των αμάχων, καθώς και δύο συμφωνίες βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός που παραβιάσθηκαν επανειλημμένα.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είχαν συμφωνήσει να παρατείνουν κατά πέντε ημέρες τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας λίγο πριν αυτή εκπνεύσει αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Για την εκεχειρία μεσολάβησαν η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες την επιτηρούν μακρόθεν και ανακοίνωσαν πως παραβιάσθηκε από αμφότερες τις πλευρές, ωστόσο επέτρεψε να παραδοθεί βοήθεια σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πόλεμος έχει αναγκάσει σχεδόν 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανάμεσά τους 350.000 που διέφυγαν σε γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα