Σουέλα Μπρέιβερμαν: Μια ακροδεξιά που δεν κρύφτηκε και τα έβαλε με την Παλαιστίνη

Διαβάζεται σε 4'
Σουέλα Μπρέιβερμαν
Σουέλα Μπρέιβερμαν AP

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Σούνακ, έχει ένα “βαρύ” ιστορικό αντιμεταναστευτικών και ακροδεξιάς φύσης δηλώσεων.

Εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο συνοδεύτηκαν από μια ακραία παρέμβαση υπουργού της κυβέρνησης Σούνακ, η οποία ζήτησε από την αστυνομία περισσότερη καταστολή για τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Στο άρθρο της στους Times την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, κατηγόρησε την αστυνομία ότι αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που διαδήλωσαν στο Λονδίνο για την Παλαιστίνη ευνοϊκότερα από τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων. Στη συνέχεια, η Μπρέιβερμαν αντικαταστάθηκε από τον Κλέβερλι, ο οποίος μετακινήθηκε από το πόστο του υπουργού Εξωτερικών – το οποίο με τη σειρά του ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά την αποπομπή της, η Μπρέιβερμαν προχώρησε σε μια λιτή δήλωση, λέγοντας, όπως αναφέρει το Al Jazeera, ότι “ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών”. “Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω”, πρόσθεσε.

Σουέλα Μπρέιβερμαν: Οι δηλώσεις της που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Ο Σούνακ είχε δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις να αποπέμψει την Μπρέιβερμαν, μια “ειλικρινή” ακροδεξιά, αφού οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι συνέβαλε στο να προκληθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια των εβδομάδων όπου φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις ακροδεξιών συνέβαιναν παράλληλα στη Βρετανία.

Η Μπρέιβερμαν, όμως, δεν ήρθε για πρώτη φορά τώρα στο προσκήνιο για τις ακροδεξιάς προέλευσης θέσεις της, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, υιοθετώντας σκληρή στάση ιδίως στο μεταναστευτικό ενώ έχει αναμειχθεί πολλάκις στα θέματα γύρω από τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

Η πρώην υπουργός, επιτέθηκε με ειρωνεία στους επικριτές της, όταν, σύμφωνα με το BBC, σχεδίαζε να περιορίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία προκειμένου να σταματήσουν δράσεις όπως αυτές των Extinction Rebellion και Just Stop Oil προχωρώντας σε μια σειρά από χαρακτηρισμούς κατά αυτών των ομάδων όπως “συνασπισμό του χάους” και “wokerati που διαβάζουν Guardian και τρώνε τόφου”.

Λίγο μετά τον διορισμό της, μάλιστα, προχώρησε στην πρωτοφανή δήλωση ότι η αποστολή αιτούντων άσυλο πίσω στη Ρουάντα ήταν το “όνειρο” και η “εμμονή” της.

Αργότερα, στο ίδιο πνεύμα, θα έλεγε ότι “ο βρετανικός λαός αξίζει να γνωρίζει ποιο κόμμα εννοεί σοβαρά να σταματήσει την εισβολή στις νότιες ακτές μας” και  πως “υπάρχουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να τύχουν προστασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους μας. Ας είμαστε ξεκάθαροι – θα έρθουν εδώ“.

Αργότερα θα έλεγε ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν απαιτεί από τον εισερχόμενο να ενσωματωθεί, έχει αποτύχειόπως επίσης και πως “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δρόμοι μας να καταλαμβάνονται από σειρές σκηνών που καταλαμβάνονται από ανθρώπους, πολλοί από αυτούς από το εξωτερικό, οι οποίοι ζουν στους δρόμους ως επιλογή τρόπου ζωής“.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, χαρακτήρισε “πορείες μίσους” τις διαδηλώσεις στο Λονδίνο που ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος.

Όλα αυτά έφτασαν σε κλιμάκωση με το άρθρο της που -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν είχε την έγκριση του Σουνάκ, κατηγορώντας την αστυνομία για μεροληψία υπέρ αριστερών διαδηλωτών και κατά των ακροδεξιών.

Τα βίαια επεισόδια ακροδεξιών ξεχείλισαν το ποτήρι

Καθώς το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς που πραγματοποιούσαν αντιδιαδήλωση σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης, κατηγορήθηκε ότι υποδαύλισε τις εντάσεις με το κείμενό της, με αποτέλεσμα πολλοί να ζητούν την αποπομπή της.

Μετά τη διαδήλωση, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το POLITICO ότι “μια εβδομάδα έντονης συζήτησης σχετικά με τη διαμαρτυρία και την αστυνόμευση” είχε συμβάλει στην “αύξηση των εντάσεων στην κοινότητα” – κάτι που θεωρήθηκε ως συγκαλυμμένη αναφορά στην κριτική της Μπρέιβερμαν προς τη δύναμη.

Η βρετανική αστυνομία είναι επιχειρησιακά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είχε κατηγορήσει την Μπρέιβερμαν – στην αρμοδιότητα της οποίας περιλαμβάνεται η “επιβολή του νόμου και της τάξης” – ότι “εξευτέλισε” το αξίωμά της εμφανιζόμενη να αμφισβητεί την κρίση κορυφαίων αξιωματικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα