Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για την τρομοκρατία προκειμένου να άρει το βέτο της Τουρκίας

Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για την τρομοκρατία προκειμένου να άρει το βέτο της Τουρκίας
Johanna Geron/Pool via AP

Τις ενστάσεις της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να υπερπηδήσει η Σουηδία με νομοσχέδιο για την ασφάλεια που φέρνει στη Βουλή.

Η σουηδική κυβέρνηση θα στείλει σήμερα στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο νέος νόμος, οι εργασίες για τον οποίο ξεκίνησαν το 2017, αφότου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στη Στοκχόλμη σκοτώνοντας πέντε άτομα, θα προβλέπει την ποινικοποίηση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ένας εκπρόσωπος του Σουηδού υπουργού Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει σήμερα το νομοσχέδιό της στο κοινοβούλιο, αφού το ενέκρινε επίσημα νωρίτερα σήμερα.

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κεντρικό μέρος της τριμερούς συμφωνίας», έγραψε ο Στρόμερ σε άρθρο στην εφημερίδα Dagens Nyheter, αναφερόμενος σε ένα τριμερές μνημόνιο για τα βήματα προς την τουρκική επικύρωση που υπεγράφη πέρυσι από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.

«Με τη νέα νομοθεσία που παρουσιάζει τώρα η κυβέρνηση, η Σουηδία θα έχει ένα ισχυρό εργαλείο για τη δίωξη ατόμων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Άλλα κράτη μέλη ελπίζουν ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στη Συμμαχία στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟτουρκί τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα θέλει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ειδικότερα να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και μια άλλη οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση τον Ιανουάριο διέκοψε τις συνομιλίες για τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αφού ένας Δανοσουηδός πολιτικός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία επρόκειτο να επαναλάβουν τις τριμερείς συζητήσεις για τα αιτήματα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε μια συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο κρατικών λειτουργών.

Απομένει να οριστεί ημερομηνία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους Σουηδούς βουλευτές. Η κυβέρνηση σκοπεύει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος τον Ιούνιο. Τον Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ μια τροποποίηση του Συντάγματος που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τον προτεινόμενο νόμο.

Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις για την άρση του τουρκικού βέτου

Περαιτέρω συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σουηδίας για τη διαδικασία ένταξης, καθώς η Τουρκία αναγνώρισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν λάβει απτά μέτρα για να απαντήσουν στις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε ότι η Τουρκία αναγνώρισε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτή τη συμφωνία, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Όσκαρ Στένστρομ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ μετά από τριμερείς συνομιλίες.

Ο Σουηδός αξιωματούχος αναφερόταν σε ένα μνημόνιο για τα βήματα προς την τουρκική επικύρωση που υπεγράφη πέρυσι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω συναντήσεις, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή αυτών.

Παράλληλα είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν δήλωσε αν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι εκπλήρωσαν όλα τα σημεία της περσινής τριμερούς συμφωνίας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι είναι πιθανό το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα