Σουηδία: Νίκη με αστερίσκους για τους σοσιαλδημοκράτες, δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

People arrive to cast their votes in Stockholm, Sweden, Sunday Sept. 9, 2018. Polls have opened in Sweden's general election in what is expected to be one of the most unpredictable and thrilling political races in Scandinavian country for decades amid heated discussion around top issue immigration. (AP Photo/Pietro De Cristofaro)
Oι εκλογές στη Σουηδία AP

Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Σουηδία καθιστούν δύσκολη υπόθεση τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρώτοι με μειωμένη δύναμη οι σοσιαλδημοκράτες, τρίτοι οι ακροδεξιοί, μπαίνουν στο όριο στη Βουλή οι πράσινοι.

Τα exit polls ακόμα και στη Σουηδία δεν κατάφεραν τελικά να αποδώσουν πιστά την εικόνα των εκλογών.

Με καταμετρημένο περίπου το 1/2 των ψήφων το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παίρνει μία καθαρή πρωτιά με ποσοστό ανώτερο του 28% διατηρώντας έτσι, έστω και με μειωμένο νούμερο, τα πρωτεία στην πολιτική σκηνή της χώρας.

ADVERTISING

Μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν το συντηρητικό-φιλελεύθερο κόμμα της δεξιάς και το κόμμα των δημοκρατών Σουηδών (της ακροδεξιάς) αν και τα exit polls ήθελα να το δεύτερο να επικρατεί εύκολα σ' αυτή τη μάχη.

Προσώρας, το Moderate δείχνει να επικρατεί ανεβάζοντας τα ποσοστά του κοντά στο 20%.

Το κόμμα των πράσινων θα ξεπεράσει, όπως τονίζεται στη Σουηδία το πλαφόν του 4% και θα μπει στη βουλή γλιτώνοντας έτσι τον κεντροαριστερό συνασπισμό από τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη μέρα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση με το ενδεχόμενο να κυβερνήσει το "αστικό-δεξιό" μπλοκ με την ανοχή της ακροδεξιάς να είναι υπαρκτό.

SHARE:

24Media Network