Σουηδία: Συνάντηση με Τουρκία και Φινλανδία στις 12/6 για ένταξη στο NATO

Σουηδία: Συνάντηση με Τουρκία και Φινλανδία στις 12/6 για ένταξη στο NATO
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Γενς Στόλτενμπεργκ Bernat Armangue/AP Photo

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θετική έκβαση είχε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες και είχε στόχο καμφθούν οι ενστάσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

“Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της” έναντι της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη πως η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα εκεί και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια του λαού του Κοσόβου.

Σημειώνεται, ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν το θέμα της Σουηδίας να έχει επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα