Σουλτς: Δεν μπορώ να αφήσω τη Γαλλία στα χέρια μιας υπερεθνικίστριας όπως η Λεπέν

Σουλτς: Δεν μπορώ να αφήσω τη Γαλλία στα χέρια μιας υπερεθνικίστριας όπως η Λεπέν
European Union Parliament President Martin Schultz speaks during a conference 'EU at 60: Unity or Polarization' in Brussels, Thursday, Oct. 13, 2016. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό μέσο, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών επιτίθεται στη Λεπέν για τον "κυνισμό" και τις "αντι-γερμανικές" δηλώσεις της

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για τη γερμανική καγκελαρία, ο Μάρτιν Σουλτς, κατήγγειλε «τον κυνισμό» και «τις αντιγερμανικές δηλώσεις» της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς στη Γαλλίας, της Μαρίν Λεπέν, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ouest-France.

Στη συνέντευξη αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από κοινού με τον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, πριν από το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών της προεδρίας στη Γαλλία, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά πως η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου επιτίθεται στη Γερμανία με μια σφοδρότητα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια.

Αυτή η γυναίκα είναι γνωστή για την έλλειψη αυτοσυγκράτησής τη

«Αυτή η γυναίκα είναι γνωστή για την έλλειψη αυτοσυγκράτησής της, για τον κυνισμό της και για αντι-γερμανικές δηλώσεις που έχω να ακούσω εδώ και χρόνια. Εξακολουθεί να μην αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του πατέρα της ότι το Άουσβιτς ήταν μια λεπτομέρεια της Ιστορίας. Είναι μια ανυπόφορη θέση», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια χώρα σαν κι αυτή θα πέσει στα χέρια μιας υπερεθνικίστριας όπως η Μαρίν Λεπέν

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος ανησυχεί για το σοκ που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη εκλογή της Μαρίν Λεπέν: «Όπως η Γερμανία, η Γαλλία είναι μία χώρα της G7 [της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών]. Μαζί με τη Γερμανία, αποτελούν τη στέρεη βάση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία, πυρηνική δύναμη, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (…) Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια χώρα σαν κι αυτή θα πέσει στα χέρια μιας υπερεθνικίστριας όπως η Μαρίν Λεπέν».

Ο Σουλτς είπε ακόμη πως περιμένει ότι, αν ο Εμανουέλ Μακρόν εκλεγεί πρόεδρος την Κυριακή, «θα μπορέσουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μακρόν έχει τη θέληση της αλλαγής που λείπει στους άλλους

«Αυτό που λείπει από την ΕΕ, είναι μια φιλόδοξη και γενναία μεταρρύθμιση. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σέρνονται από τη μία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην άλλη. Ο Μακρόν έχει τη θέληση της αλλαγής που λείπει στους άλλους. Την έχω και εγώ επίσης», είπε.

Στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε τον αντίπαλό της ότι είναι υποταγμένος στη Γερμανία, λέγοντας ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής «η Γαλλία θα κυβερνηθεί από μία γυναίκα», «εμένα ή την κυρία Μέρκελ», τη γερμανίδα καγκελάριο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Olivier Matthys

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα