Στα 15.846 τα θύματα του Trafficking τη χρονιά 2013-2014

Στα 15.846 τα θύματα του Trafficking τη χρονιά 2013-2014

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών που πέφτουν θύματα των εγκληματικών δικτύων

Την περίοδο 2013-2014 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα διακίνησης (trafficking) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ.

Ομως, παρουσιάζοντας τα στοιχεία σήμερα στις Βρυξέλλες , ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί από τις εθνικές αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων), ακολουθούμενη από την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων).

Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά. Επιπλέον, το 65% των θυμάτων προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

«Είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο και ασυγχώρητο το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση του 21ου αιώνα υπάρχουν ανθρώπινα όντα που αγοράζονται, πωλούνται και αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης σαν να ήταν εμπορεύματα. Είναι χρέος όλων μας, συλλογικά και ατομικά, αλλά και εκ του νόμου υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν «την πλήρη εφαρμογή του, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να διώκονται και τα θύματα να λαμβάνουν κάθε προστασία και βοήθεια».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων Μύρια Βασιλειάδου ανέφερε πως μια από τις εντονότερα αυξανόμενες τάσεις αφορά το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σύγκεκριμένα, έκανε λόγο για 2.500 παιδιά που έπεσαν θύματα trafficking τη διετία 2013-2014 με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθούν από κυκλώματα για επαιτεία ή έγκλημα, για υιοθεσία ή για αφαίρεση οργάνων.

Επίσης, η κα Βασιλειάδου ανέφερε πως η εμπορία ανθρώπων συνδέεται και με την εκμετάλλευση των πλέον ευάλωτων στο πλαίσιο της σημερινής μεταναστευτικής κρίσης, ενώ παρατηρείται αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για την εξαπάτηση των θυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα κενά που εντοπίζει η έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κατάλληλοι μηχανισμοί για την έγκαιρη ταυτοποίηση και προστασία των θυμάτων και να ενισχυθούν τα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Όπως προαναγγέλει η Επιτροπή, μέχρι το τέλος του 2016, θα δημοσιεύσει δύο εκθέσεις για τη συμμόρφωση και την ποινικοποίηση, καθώς και την μετά το 2016 στρατηγική για την εμπορία ανθρώπων, στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στους ασυνόδευτους ανηλίκους – οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι έναντι των διακινητών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network