«Θα σταθώ όρθια και θα συνεχίσω τον αγώνα» – Η ιστορία της Annapurna

«Θα σταθώ όρθια και θα συνεχίσω τον αγώνα» – Η ιστορία της Annapurna
Anna Puran

Τα χτυπήματα του άνδρα που προσπάθησε να τη βιάσει την άφησαν ανάπηρη. Από τότε παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Η 36χρονη Annapurna, κατάγεται από την Ινδία. Μια μέρα επιστρέφοντας από τη δουλειά της ένας άνδρας της επιτέθηκε και προσπάθησε να τη βιάσει. Τα χτυπήματά του την άφησαν ανάπηρη. Από τότε παλεύει καθημερινά και στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Η θαρραλέα στάση της, την έχει κάνει να ξεχωρίσει στη χώρα της και να εμπνεύσει δεκάδες άλλες γυναίκες.

Κάθε μέρα στον δρόμο της για τη δουλειά της η Annapurna ερχόταν αντιμέτωπη με αυτόν τον άγνωστο άντρα, ο οποίος την παρενοχλούσε. Μία μέρα η παρενόχληση αυτή έγινε προσπάθεια βιασμού και η γυναίκα προσπαθώντας να γλυτώσει έβαλε όση δύναμη είχε. Αυτό εξαγρίωσε περισσότερο τον βιαστή ο οποίος και της έκοψε με τσεκούρι το χέρι της, προκαλώντας ταυτόχρονα βαθιά τραύματα στα πόδια της.

Σε αυτή την κατάσταση την βρήκαν οι περαστικοί και την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Μετά από δύο μήνες θεραπείας επέστρεψε σπίτι της για να γυρίσει ξανά στο νοσοκομείο μετά από λίγες ημέρες με συμπτώματα γάγγραινας. Δυστυχώς χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί για να αποφευχθεί η επέκταση της λοίμωξης.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που της προκάλεσε ο θύτης η Annapurna δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να ζητάει την τιμωρία του. Με την υποστήριξη οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών έφτασε μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και με την υποστήριξη της ActionAid πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο. Μπορεί αυτό να φαίνεται η πιο αναμενόμενη έκβαση της υπόθεσης αλλά σε πολλές χώρες οι γυναίκες και μάλιστα οι γυναίκες από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, τις περισσότερες φορές δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Αφού κατάφερε να κλείσει στην φυλακή τον άνθρωπο που της προκάλεσε όλα αυτά τα τραύματα η 36χρονη δεν σταμάτησε να διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ίδια αλλά και για άλλες γυναίκες θύματα βιασμού. Η ActionAid τη βοήθησε να ολοκληρώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να πάρει αναπηρική σύνταξη και αποζημίωση για τις θεραπείες αποκατάστασης που ακολουθεί καθώς και να αποκτήσει τεχνητά άκρα. Τα έξοδα θεραπείας καλύφθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό από μόνο του ήταν ακόμα μια μικρή νίκη για την ίδια. 

Η ιστορία της Annapurna είναι μία από τις πολλές που λαμβάνουν χώρα. Κάθε λεπτό σε κάποια γωνιά του κόσμου μια γυναίκα ή ένα κορίτσι έρχεται αντιμέτωπο με τη βία. Η ίδια η Annapurna είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό άλλων γυναικών που δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις στο χωριό της και να αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Όπως λέει και η ίδια «θα σταθώ στα πόδια μου και θα οργανώσω εγώ η ίδια τις άλλες γυναίκες. Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε τη βίας κατά των γυναικών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα