Στη φυλακή για βλασφημία ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα

Στη φυλακή για βλασφημία ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα

Η δίκη του χριστιανού κυβερνήτη θεωρήθηκε ως ένα "τεστ" για τη θρησκευτική ανεκτικότητα στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου

Ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα καταδικάστηκε σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση για προσβολή του ισλάμ, σε μια δίκη που καταδεικνύει τη θρησκευτική ανεκτικότητα στην πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Η απόφαση αυτή, που ήταν εντελώς αναπάντεχη καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον «Αχόκ» Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα ποινή δύο ετών με αναστολή, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό κτίριο, οι οποίοι αμέσως φώναξαν «Ο θεός είναι ο μέγιστος!».

Ο δικαστής δήλωσε το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αχόκ είναι «ένοχος για βλασφημία» και τον καταδίκασε «σε δύο χρόνια φυλάκιση». Αμέσως ζήτησε να οδηγηθεί στη φυλακή ο κυβερνήτης, ο οποίος τον Απρίλιο έχασε στις εκλογές, όμως παραμένει στη θέση του ως τον Οκτώβριο.

«Θα ασκήσουμε έφεση» απάντησε ο Αχόκ.

Ο κυβερνήτης, που είναι γνωστός για την ευθύτητά του, κατηγορήθηκε για μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε πει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) σε μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες.

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της οργάνωσης Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI).

Στα μέσα Απριλίου ο Αχόκ ηττήθηκε στις εκλογές, όπου διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία, από τον μουσουλμάνο αντίπαλό του Ανιές Μπασουεντάν.

Ο Αχόκ ήταν ο πρώτος μη μουσουλμάνος κυβερνήτης της Τζακάρτα εδώ και μισό αιώνα και ο πρώτος που προερχόταν από την κινεζική μειονότητα. Ανέλαβε τη θέση χωρίς εκλογές το 2014 μετά την εκλογή στην προεδρία της Ινδονησίας του προκατόχου του Τζόκο Ουιντόντο, του οποίου ήταν αναπληρωτής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Dita Alangkara)

SHARE:

24Media Network