Στη φυλακή η "ενοχλητική" Χασεμί

Στη φυλακή η "ενοχλητική" Χασεμί

Το καθεστώς του Ιράν φυλάκισε την Φαεζέχ Χασεμί, κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Α. Ραφσαντζανί. Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση

Η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών χωρίς αναστολή για "προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος", δήλωσε ο δικηγόρος της Γολάμ-Αλί Ριαχί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

"Η πελάτισσά μου καταδικάσθηκε σε φυλάκιση έξι μηνών χωρίς αναστολή για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος και σε πέντε χρόνια απαγόρευσης οποιασδήποτε πολιτικής δραστηριότητας, δραστηριότητας στο Ίντερνετ και δημοσιογραφικής δραστηριότητας", διευκρίνισε ο δικηγόρος της.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης. Σύμφωνα με το νόμο, για να γίνει εφαρμοστή η πρωτόδικη απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από το εφετείο.

Η Χασεμί είχε κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 25 Δεκεμβρίου. Είχε συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Ιούνιο του 2009.

Ο πατέρας της, ο Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος εξακολουθεί να ηγείται του Συμβουλίου των Σοφών του καθεστώτος, του ανώτατου οργάνου πολιτικής διαιτησίας στη χώρα, επικρίνεται τακτικά από τους συντηρητικούς που τον κατηγορούν ότι δεν έχει καταδικάσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί που είχαν ηγηθεί της αμφισβήτησης, πριν τεθούν υπό κράτηση κατ' οίκον στην αρχή της χρονιάς.

Ο Ραφσαντζανί είχε υποστηρίξει έμμεσα τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί στις προεδρικές εκλογές του 2009 κατά του προέδρου Αχμαντινεζάντ. Ήταν και ο ίδιος αντίπαλος του Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές του 2005.

Ένας γιος του Ραφσαντζανί, ο Μεχντί Χασεμί, ο οποίος ήταν επίσης στόχος μια δικαστικής διαδικασίας, εγκατέλειψε πριν από δύο χρόνια το Ιράν και ζει έκτοτε στο Λονδίνο.

Οι αρχές μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα τον ιστότοπο του Ραφσαντζανί μετά την άρνησή του να αποσύρει ένα μέρος του περιεχομένου του.

SHARE:

24Media Network