Στη μάχη κατά του καρόσι η Ιαπωνία: Πρόστιμο για υπερωρίες σε διαφημιστική

A family looks at a map at Shinagawa station in Tokyo, Sunday, Oct. 1, 2017. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
A family looks at a map at Shinagawa station in Tokyo, Sunday, Oct. 1, 2017. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) AP

Πρόστιμο επιβλήθηκε στην ιαπωνική διαφημιστική εταιρία Dentsu διότι εξανάγκασε υπαλλήλους σε υπερβολικές υπερωρίες

Πρόστιμο ύψους 500.000 γεν (4.400 δολαρίων) επιβλήθηκε στον ιαπωνικό διαφημιστικό κολοσσό Dentsu καθώς δικαστήριο του Τόκιο έκρινε ότι η εταιρία είχε εξαναγκάσει υπαλλήλους σε υπερωριακή απασχόληση πέραν των νόμιμων ορίων.

Οι εργασιακές πρακτικές στη Dentsu βρέθηκαν στο μικροσκόπιο όταν η εργαζόμενη Ματσούρι Τακαχάσι αυτοκτόνησε το 2015 σε ηλικία 24 ετών – ένας θάνατος που αργότερα η κυβέρνηση χαρακτήρισε ‘Καρόσι’ – κυριολεκτικά ‘θάνατος λόγω υπερβολικής εργασίας’.

Η υπόθεση οδήγησε τη χώρα στο να επανεξετάζει το θέμα των εργασιακών πρακτικών και φέτος η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε επικύρωσε ένα σχέδιο δράσης για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων την επιβολή ορίων στην υπερωριακή απασχόληση και καλύτερη αμοιβή για τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης και τους συμβασιούχους.

Το πρόβλημα του 'Καρόσι' βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα όταν η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK αποκάλυψε ότι μια δημοσιογράφος 31 ετών πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω υπερβολικής εργασίας. Είχε κάνει 159 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα πριν πεθάνει από ανακοπή καρδιάς.

Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της Dentsu ότι ανάγκασε την Τακαχάσι και τρεις άλλους υπαλλήλους να εργαστούν υπερωριακά πέραν των ορίων που συμφωνήθηκαν με το συνδικάτο των εργαζομένων μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η Τακαχάσι είχε κάνει 105 ώρες υπερωριών τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς πριν πέσει σε κατάθλιψη. Αυτοκτόνησε την ημέρα των Χριστουγέννων πηδώντας στο κενό από έναν κοιτώνα της εταιρίας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Shizuo Kambayash

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θερίζει το καρόσι: 31χρονη πέθανε αφού έγραψε 159 ώρες υπερωρία σε ένα μήνα

SHARE: