Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί

Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί
AP

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί στην τρίτη εκλογική διαδικασία τα τελευταία πέντε χρόνια

Περίπου 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σήμερα, με τη μάχη να κρίνεται στο νήμα ανάμεσα σε δύο κόμματα: το Κεντροαριστερό Κόμμα και το Κεντροδεξιό.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών και θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, πρώτο κόμμα έρχεται το Κεντροαριστερό με 36-37 έδρες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι αναποφάσιστοι με πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της περιφέρειας να εντάσσσονται στο "γκρουπ" αυτό.

Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Μαδρίτη.

"Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Καταλανών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους,τα πιστεύω και τις σκέψεις τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε μια προεδρία με έναν πρόεδρο για όλους τους Καταλανούς. Είχαμε έναν πρόεδρο που υπερασπιζόταν μόνο την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης", δήλωσε η Ινές Αριμάδας, υποψήφια του κόμματος των "Ciudadanos" για την προεδρία.

Από την πλευρά του, ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική του ομιλία από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τις διώξεις σε βάρος του από την ισπανική δικαιοσύνη.

Οι τρίτες εκλογές τα τελευταία πέντε χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι, τις αυριανές εκλογές στην Καταλονία προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, αφότου έπαυσε την εκλεγμένη καταλανική κυβέρνηση και διέλυσε τη βουλή της μετά την επικράτηση του "ναι" και την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το "άρθρο 155" και προκήρυξε εκλογές, που θα είναι οι τρίτες στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν προβάδισμα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία πιθανόν να καταλάβουν 63 έως 69 έδρες στην τοπική βουλή, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες. Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες.

Κι ενώ ο Πουτζδεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες, ο πρώην αντιπρόεδρος και ηγέτης του αριστερού κόμματος, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει στη φυλακή. Το κόμμα του Πουτζδεμόν  διατείνεται ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Καταλονίας.

"Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική κανονικότητα στην Καταλονία, που σημαίνει να αποκαταστήσουμε τη νόμιμη κυβέρνηση με τον πρόεδρο Πουτζδεμόν να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Θέλουμε επίσης ο πρόεδρος Πουτζδεμόν και τα άλλα μέλη της εξόριστης κυβέρνησης να επιστρέψουν στην Καταλονία", δήλωσε ο πρώην βουλευτής του καταλανικού κοινοβουλίου, Χοσέ Ρουλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ινιές Αριμάδας και Άντα Κολάου: Οι γυναίκες που θα κρίνουν το μέλλον της Καταλονίας

Κάρλες Πουτζντεμόν: Στο Βέλγιο έως τα μέσα Ιανουαρίου

SHARE:

24Media Network