Στις παραλίες της Αυστραλίας τίποτα δεν είναι όσο αθώο φαίνεται. Ούτε τα μικροσκοπικά χταπόδια

Στις παραλίες της Αυστραλίας τίποτα δεν είναι όσο αθώο φαίνεται. Ούτε τα μικροσκοπικά χταπόδια
To χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους, δίπλα σε μια μπάλα για σκύλους. Jesse Donnison

Ένας άνδρας έκανε βόλτα τον σκύλο του στο λιμάνι του Σίδνεϊ, όταν εντόπισε μια μπάλα και σκέφτηκε να την πάρει για το κατοικίδιο του. Τίποτα όμως, δεν ήταν όπως φαινόταν. Κάτι που ίσχυσε και με μια κολυμβήτρια που έπιασε ένα κοχύλι.

To χταπόδι που έχει μπλε δακτυλίους υπάρχει στους περισσότερους ωκεανούς της Αυστραλίας. Είναι παντού στην ανατολική ακτή και σε όλο το λιμάνι του Σίδνεϊ.

Έχει μέγεθος λίγων εκατοστών. Φανταστείτε μια μπάλα του γκολφ όταν είναι κουλουριασμένο και ένα πιάτο τσαγιού όταν τα πλοκάμια είναι σε έκταση.

Παρ’ όλα αυτά, ανήκει στα πιο θανατηφόρα ζώα του πλανήτη. Το χρωστά στο δηλητήριο του: μια δόση μπορεί να σκοτώσει 26 ενήλικες, από 20 λεπτά μέχρι σε 24 ώρες μετά το δάγκωμα.

Το μικρό μέγεθος του χταποδιού κάνει ανώδυνο το δάγκωμα, εν τούτοις διαχέει θανάσιμες νευροτοξίνες που επιδρούν αμέσως. Μέσα σε λίγα λεπτά, το θύμα του νιώθει μυικό μούδιασμα, το οποίο διαδέχονται η αναπνευστική ανακοπή, η καρδιακή ανεπάρκεια, η παράλυση, η τύφλωση και τελικά ο θάνατος από ασφυξία.

Το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους δεν ενοχλεί όποιον δεν το ενοχλήσει. Αν γίνει αυτό (αν νιώσει πως απειλείται), δείχνει τα φωτεινά μπλε δαχτυλίδια του και τότε γίνεται επικίνδυνο.

 

O Jesse Donnison και ο σκύλος του, Otto γλίτωσαν από καθαρή τύχη, όταν ενώ έκαναν βόλτα στο Sydney Harbour “εντόπισα ένα πολύ ακριβό παιχνίδι σκύλου να επιπλέει στο νερό” όπως είπε ο άνδρας στο News.com.au.

Άπλωσε το χέρι του να το πιάσει, νομίζοντας πως είχε τυλιχθεί σε φύκια. Τελικά, είχε τυλιχθεί σε ένα πλοκάμι που αίφνης πετάχτηκε μπροστά του. “Τρόμαξα και πέταξα αμέσως την μπάλα, πριν δω τον Otto να την κυνηγά, μαζί με το πλάσμα που την ‘κρατούσε’.

Κατάλαβα αμέσως περί τίνος πρόκειται”, κράτησε τον σκύλο του κι έτσι σώθηκαν αμφότεροι.

Επέζησε η γυναίκα που δέχθηκε πολλαπλά δαγκώματα

Πιο περιπετειώδης ήταν η εξέλιξη της ιστορίας με τη γυναίκα που κολυμπούσε σε παραλία του Σίδνεϊ , στις 16/3 και πήρε στα χέρια της το κοχύλι που είδε μπροστά της. Δεν είχε δει το πολύ μικρό χταπόδι που κρυβόταν μέσα στο κοχύλι.

Όπως έπεφτε το χταπόδι στο νερό, την τσίμπησε πολλές φορές στο στομάχι. Αμέσως έσπευσαν οι πρώτες βοήθειες που ευτυχώς για την άτυχη γυναίκα, γνώριζαν πως η χρήση αναπνευστήρα ήταν ζωτικής σημασίας για την περίπτωση της -αφού το δηλητήριο παραλύει τους μύες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην αναπνοή.

Μολονότι δεν υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριο του χταποδιού με τους μπλε δακτυλίους, τα θύματα σώζονται εάν πάρουν αμέσως τη βοήθεια της τεχνητής αναπνοής. Έτσι η γυναίκα είναι εκτός κινδύνου, σε σταθερή πια, κατάσταση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα