Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος μετά από την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος μετά από την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στη Ρώμη έχοντας ολοκληρώσει την εξαήμερη και πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου υποδέχθηκε με τιμές ήρωα και βρέθηκε αντιμέτωπος με τα προβλήματα των πιστών

Ο πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τους ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς τη τελευταία μέρα της πρώτης του επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες, σε μια συνάντηση με πέντε ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά, με τη δέσμευση ότι θα τεθούν υπό των ευθυνών τους όσοι είναι αναμεμιγμένοι στα εγκλήματα και τις αποκρύψεις των.

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος μετά από την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ο πάπας έφυγε από τις ΗΠΑ χθες βράδυ, από το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας σε πτήση της American Airlines για τη Ρώμη. Τον ξεπροβόδισαν αρκετοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τη τελευταία μέρα από την εξαήμερη επίσκεψή του, ο 78χρονος Αργεντινός πάπας χοροστάτησε σε μια λειτουργία στην ύπαιθρο έξω από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, με την νεοκλασική πρόσοψη, και πάνω σε ένα πέτρινο ύψωμα που έβλεπε προς τον ποταμό Σκούλκιλ, με το μεγαλύτερο ακροατήριο όλων, της περιοδείας του. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της πόλης, Τσαρλς Σάπουτ, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία.

Το σκάνδαλο των βιασμών παιδιών από καθολικούς ιερωμένους άρχισε να εμφανίζεται το 2002 στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες αργότερα, ζημιώνοντας ηθικά και οικονομικά την Καθολική Εκκλησία παγκόσμια και καταλήγοντας σε μεγάλες αποζημιώσεις στα θύματα. Σύμφωνα με ασφαλιστές, που παρουσίασαν τα στοιχεία σε συνέδριο στο Βατικανό το 2012, υπολογίζεται ότι 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς παπάδες.

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος μετά από την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τις περισσότερες περιπτώσεις (6.400 παπάδες με εμπεριστατωμένες περιπτώσεις κακοποίησης από το 1950 έως το 2013). Δώδεκα έδρες επισκόπων στη χώρα έχουν κηρύξει πτώχευση μετά από τεράστιες αποζημιώσεις που πλήρωσαν σε θύματα, οι οποίες συνολικά στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη λειτουργία ο Φραγκίσκος είπε στα πλήθη στη Φιλαδέλφεια ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, μεταξύ των και την κλιματική αλλαγή, και να βοηθήσουν τους φτωχούς να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους.

Νωρίτερα ο πάπας επισκέφτηκε μια φυλακή, όπου συνάντησε 71 φυλακισμένους (60 άντρες και 11 γυναίκες) που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα μαζί με τους συγγενείς τους. Μετά από έναν σύντομο λόγο, τους χαιρέτησε όλους ατομικά και τους ευχαρίστησε για τον παπικό θρόνο που του έφτιαξαν.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network