Στόλτενμπεργκ για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας”

Στόλτενμπεργκ για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας”
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ 2022 Evelyn Hockstein, Pool via AP

Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, με τον Γενικό Γραμματέα να ζητά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/06) στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη: “Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων”.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές “με ανοιχτές αγκάλες”, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική”.

“Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο. Ωστόσο, “η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία“, δήλωσε.

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι “πρόθεσή” του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε “θεμιτές ανησυχίες”.

Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση“, υπογράμμισε.

Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα