Στον Κολωνό υπάρχει ένα αλλιώτικο ‘στέκι’ για όσους έχουν πληγεί από την κρίση

Στον Κολωνό υπάρχει ένα αλλιώτικο ‘στέκι’ για όσους έχουν πληγεί από την κρίση

Το κατώφλι της πόρτας περνούν καθημερινά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες. Είναι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο

H γειτονιά γύρω από την οδό Πέτρας, στον Κολωνό, φημίζεται για τα συνεργεία και τις μάντρες αυτοκινήτων. Πριν από μερικά χρόνια στον αριθμό 93 λειτουργούσε κατάστημα με μοτοσυκλέτες. Σταδιακά οι μηχανές έφυγαν, ο χώρος άδειασε και ξενοικιάστηκε. Σήμερα η μεγάλη τζαμαρία έχει γεμίσει κύκλους και η πινακίδα ψηλά γράφει ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ – ActionAid. Το κατώφλι της πόρτας περνούν καθημερινά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες. Είναι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο. 

Με στόχο την μακροχρόνια υποστήριξη και όχι τη πρόσκαιρη βοήθεια το Επίκεντρο άνοιξε πριν σχεδόν ένα χρόνο με στόχο να βοηθήσει τους συμπολίτες μας να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες που υπάρχουν προσφέρονται δωρεάν και περιλαμβάνουν από αγγλικά και ενισχυτική διδασκαλία μέχρι ξυλουργική και ρομποτική για παιδιά και εφήβους και από συμβουλευτική για εύρεση εργασίας μέχρι και νομική υποστήριξη για ενήλικες.

Τα πρώτα πρόσωπα που θα συναντήσει κάποιος που θα μπει στο Επίκεντρο είναι η Ευδοκία και η Μαρού. «Όταν πρωτοάνοιξε το Επίκεντρο, οι άνθρωποι ερχόντουσαν και ήθελαν να μας μάθουν, να μάθουν ποιοι είμαστε», αναφέρει η Ευδοκία. «Πάρα πολλοί απορούσαν αν είμαστε δημόσιο ή ιδιωτικό και αν όντως προσφέρονται όλα δωρεάν. Επίσης μπορεί να ερχόντουσαν και να μην έκλειναν καν ραντεβού, ήταν πιο επιφυλακτικοί. Επίσης στην αρχή πολλοί ερχόντουσαν με νεύρα, να κλείσουν το ραντεβού τους και να φύγουν. Δεν ήθελαν πολλά πολλά».

ActionAid Nikolas Kominis - Studio Kominis

 

Μέσα στους 11 μήνες που λειτουργεί το Επίκεντρο οι ιστορίες αλλαγής είναι πολλές. «Αυτό που έχει γίνει είναι τέλειο», αναφέρει η Ευδοκία. «Αν κάτι συναντάς πια εδώ είναι χαμόγελα και ενδυνάμωση. Πλέον έρχονται μισή ώρα νωρίτερα και μας λένε καλύτερα να καθόμαστε εδώ παρά στο σπίτι. Μας νιώθουν σαν το σπίτι τους. Θέλουν να μάθουν πράγματα για εμάς.  Θα κάτσουν και δίπλα σου, θα σε ρωτήσουν τι κάνεις, θα νοιαστούν. Αν κάποιος ζητήσει μία υπηρεσία που δεν την παρέχουμε εμείς, θα τον παραπέμψουμε κάπου αλλού. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον εμείς δεν το έχουμε αυτό και να του κλείσεις το τηλέφωνο. Πρέπει εκείνη τη στιγμή να του βρεις μια λύση».

Η Μαρού, έρχεται περισσότερο σε επαφή με τα παιδιά, τα οποία θα πάνε στο Επίκεντρο μετά το σχολείο. «Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, είναι αγνές οι προθέσεις τους. Έρχονται και σου λένε:  θέλω να κοιμάμαι εδώ. Δεν θέλω να πάω στο κανονικό σχολείο αλλά να έρχομαι εδώ.. Φέρνουν  παιχνίδια και ζωγραφιές.  Το πιο ωραίο είναι όταν λαμβάνεις μια ζωγραφιά και ιδιαίτερα από κάποιο παιδί που δεν εκφράζεται εύκολα.

 

Σιγά σιγά μπορείς να παρατηρήσεις και την αλλαγή στα παιδιά που έρχονται εδώ. Στο λένε και οι γονείς. Το βλέπουν στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Έχει έρθει μία μαμά να μας πει ότι το παιδί της που είχε αρκετά επιθετική συμπεριφορά, μετά τη συμμετοχή του στο καλοκαιρινό πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί και φέτος στο σχολείο τα πάει πολύ καλύτερα. Η συμπεριφορά του έχει βελτιωθεί και όλα είναι ομαλά στη σχολική του ζωή».

Για τα δύο κορίτσια η ανταμοιβή που παίρνουν από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο που επισκέπτεται το Επίκεντρο, είναι μεγάλη. Για την Ευδοκία ακόμα και το «ευχαριστώ» που της λένε, είναι πολύ σημαντικό. «Εν τέλει δεν πρέπει να πουν ευχαριστώ. Για μένα δεν πρέπει. Και το λένε όλοι και αυτό είναι υπεραρκετό. Ό,τι γίνεται εδώ μέσα, γίνεται πραγματικά με απόλυτη διακριτικότητα. Και ποτέ κανείς δεν θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα. Αν κάποιος χρειαστεί μία άμεση επικοινωνία για παράδειγμα με τη κοινωνική λειτουργό θα πάρει τηλέφωνο και θα πει μπορώ να μιλήσω λίγο με τη Μεταξία; Προσωπικά νιώθω πολύ χαρούμενη γι’ αυτό που γίνεται. Είμαι γεμάτη από αυτή τη δουλειά».

Η Μαρού θα πει ότι «κάθε μέρα γίνεται κάτι μικρό το οποίο λέω μετά α κοίτα έγινε και αυτό που είναι καλό. Κάτι που μπορεί να σου πει ένα παιδί, η εκτίμηση που βλέπεις στα πρόσωπα των γονιών τους. Παίρνω πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη και όλο αυτό με γεμίζει. Είναι σαν οικογένεια. Αυτό που ξεχωρίζει στο Επίκεντρο, είναι ότι οι άνθρωποι δεν ταλαιπωρούνται για εξυπηρετηθούν. Χωρίς χρήματα και κόπο μπορούν να λύσουν κάποιο πρόβλημα για το οποίο θα χρειάζονταν πολύ χρόνο κάπου αλλού».

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Επίκεντρο ΕΔΩ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα