Στους δρόμους μαθητές και φοιτητές στην Ισπανία

Στους δρόμους μαθητές και φοιτητές στην Ισπανία

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Ισπανία κατά των περικοπών Ραχόι στην Παιδεία

"Λιγότερες περικοπές, περισσότερη παιδεία" είναι το κεντρικό σύνθημα , υπό το οποίο συσπειρώνονται στη Μαδρίτη, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ισπανία, μαθητές Λυκείου και φοιτητές που διαδηλώνουν κατά των περικοπών στο προϋπολογισμό για την παιδεία και κατά της πρόσφατης αστυνομικής βίας στην πόλη της Βαλένθια.

"Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση, όμως την πληρώνουμε με όλη τη σημασία της λέξης»", τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της εθνικής συνομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων Τόιλ Ντελγάδο.

Πορείες έχουν προγραμματισθεί σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, με στόχο την καταγγελία της πολιτικής λιτότητας της νεοεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί το χρέος της χώρας, που το 2011 έφθανε το 8,51% του ΑΕΠ, και να φθάσει στο σκοπούμενο 6%. Μεταξύ των μέτρων, τα οποία ευελπιστεί ότι θα της αποφέρουν τα ποθούμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 1,1 δισ. ευρώ στην παιδεία.

Ιδιαίτερο στόχο των φοιτητών αποτελούν τα σχέδια μεταρρύθμισης του τομέα της εργασίας, με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, σε μία χώρα που η ανεργία φθάνει το 22,85%.

Επίσης και οι εργατικές ενώσεις έχουν καλέσει σήμερα τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της ημέρας ευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της λιτότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

spain demonstrators

SHARE:

24Media Network