“Στροφή” από Λεπέν, πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Διαβάζεται σε 3'
Η Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν Associated Press

Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος “Εθνικός Συναγερμός” λέει ότι θα αναζητήσει συμμάχους εάν δεν εξασφαλίσει 289 κοινοβουλευτικές έδρες την προσεχή Κυριακή.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, ότι το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, θα επιδιώξει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη Γαλλία ακόμη και αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, σε μια αλλαγή θέσης ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής.

Η Λεπέν υποστήριξε ότι, αν ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει οριακά απόλυτη πλειοψηφία, θα αναζητήσει συμμάχους για κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Στον πρώτο γύρο του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Εθνικός Συναγερμός οδήγησε σε ηχηρή ήττα τις κεντρώες δυνάμεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και προβλέπεται να καταλάβει εκ νέου την πρώτη θέση την προσεχή Κυριακή.

«Θέλουμε να κυβερνήσουμε, για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς. Και, αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές για την πλειοψηφία, θα πάμε να βρούμε άλλους και θα τους πούμε: “Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία με μια νέα πολιτική;”» τόνισε χαρακτηριστικά η Λεπέν.

Λεπέν και Μπαρντελά
Λεπέν και Μπαρντελά AP

Όμως, σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας του Εθνικού Συναγερμού να ακολουθήσει την ατζέντα του, διαμήνυσε ότι το κόμμα «δεν θα μπορούσε να δεχθεί να μπει στην κυβέρνηση, αν δεν μπορούμε να δράσουμε».

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα κυβερνήσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η Λεπέν εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα της θα μπορούσε να βρει συμμάχους στα αριστερά και τα δεξιά, ιδίως στο συντηρητικό κόμμα Les Républicains. Πάντως, παραμένει ασαφές αν η ίδια και ο Μπαρντέλα θα το πετύχουν αυτό.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το 33% των ψήφων και το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο (NFP) το 28%, με τον συνασπισμό του Μακρόν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 20%.

Οι διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί η απόλυτη πλειοψηφία της Λεπέν

Σε μια προσπάθεια να στερήσει από την ακροδεξιά την πλειοψηφία των 289 εδρών, η συμμαχία του Μακρόν εργάζεται προκειμένου να αποσύρει ορισμένους από τους υποψηφίους της που κατέλαβαν την τρίτη θέση, πριν από τον επαναληπτικό γύρο της ερχόμενης Κυριακής, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλους τους υποψηφίους του.

Οι υποψήφιοι που πρόκειται να διεκδικήσουν μια θέση στις εκλογές της Κυριακής πρέπει να έχουν εγγραφεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 216 υποψήφιοι, σύμφωνα με τη Le Monde, εκ των οποίων 132 προέρχονται από αριστερά κόμματα και 79 από τους κεντρώους του Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα