Super Deal: Η Bayer εξαγοράζει την Monsanto

Super Deal: Η Bayer εξαγοράζει την Monsanto
Μέλη του ΔΣ της Bayer μπροστά στο logo της εταιρείας AP

Σε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία κατέληξε το αμερικανικό υπουργείο για την εξαγορά της Monsanto, υποχρεώνοντάς την στην πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μην πληγεί ο ανταγωνισμός

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε σε συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!) εξαγορά της Monsanto από την Bayer, αφού, όμως η γερμανική εταιρεία προχωρήσει στην πώληση γεωργικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μην πληγεί ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πωλήσεις που συμφωνήθηκαν από την Bayer, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν συμφωνηθεί ποτέ σε διαβουλεύσεις για την έγκριση εξαγοράς.

Με βάση την συμφωνία η γερμανική εταιρεία θα πρέπει να εκχωρήσει περιουσιακά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων το βαμβάκι, την σόγια και τις εταιρείας σπόρων λαχανικών, καθώς και την εταιρεία ζιζανιοκτόνων Liberty, η οποία αποτελεί ανταγωνίστρια του Roundup της Monsanto.  Τα στοιχεία αυτά θα αγοραστούν από την ανταγωνίστρια της Bayer, BASF SE.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, χωρίς την πώληση των στοιχείων αυτών, η εξαγορά θα είχε καταστείλει τον ανταγωνισμό για μια σειρά προϊόντων για την προστασία των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές.

Η Bayer είναι κυρίαρχη εταιρεία στη βιομηχανία ζιζανιοκτόνων, ενώ η Monsanto είναι ηγέτιδα δύναμη στην αγροχημική και την γεωργική βιοτεχνολογία. Η συμφωνία καθιστά την Bayer την μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην πώληση ζιζανιοκτόνων και σπόρων.

Οι δύο εταιρείας έχουν λάβει αντίστοιχη έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα