Η Ευρώπη εξοπλίζει την Ουκρανία: 16 Rafale, νέα αντιαεροπορικά και κοινές ασκήσεις της ”Συμμαχίας των Προθύμων”

Διαβάζεται σε 4'
Η Ευρώπη εξοπλίζει την Ουκρανία: 16 Rafale, νέα αντιαεροπορικά και κοινές ασκήσεις της ”Συμμαχίας των Προθύμων”
Teresa Suares/Pool Photo via AP

Οι 37 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Παρισιού δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν στρατιωτικά το Κίεβο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την παράδοση γαλλικών μαχητικών, νέων συστημάτων αεράμυνας και στρατιωτικές ασκήσεις σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, 16 γαλλικά μαχητικά Rafale και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία προβλέπουν οι αποφάσεις της συνόδου της «Συμμαχίας των Προθύμων», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Οι 37 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν το Κίεβο «πιο γρήγορα και πιο ισχυρά», ασκώντας παράλληλα πίεση στη Μόσχα, ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία ακόμη γρηγορότερα και ισχυρότερα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της συνόδου.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι «είναι η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτήν την αχρείαστη αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Ο Μακρόν επισήμανε επίσης ότι η αξιοπιστία των δεσμεύσεων της συμμαχίας θα αποτυπωθεί στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου, εθνικής εορτής της Γαλλίας, την οποία θα ανοίξει άγημα 500 στρατιωτών από τις χώρες της συμμαχίας, παρουσία ξένων ηγετών.

Στη γαλλική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν περίπου 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Συμμαχία των Προθύμων, πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας, έχει δεσμευτεί να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, ακόμη και με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων μετά το τέλος του πολέμου, λειτουργώντας αποτρεπτικά απέναντι σε μια ενδεχόμενη νέα ρωσική επίθεση.

Νέος αντιβαλλιστικός συνασπισμός

Στο πλαίσιο της συνόδου, εννέα ευρωπαϊκές χώρες συγκρότησαν έναν «καθαρά αμυντικό» συνασπισμό με την Ουκρανία, με στόχο την ανάπτυξη νέων αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων.

«Ενώνοντας την αμυντική βιομηχανική βάση μας, την έρευνα και την επιχειρησιακή εμπειρία μας, στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια κοινή ικανότητα απέναντι στους βαλλιστικούς πυραύλους για την Ευρώπη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ουκρανίας.

Στην πρωτοβουλία εντάσσεται το «Σχέδιο Φρέγια», ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας που αναπτύσσεται από την ουκρανική εταιρεία Fire Point και φιλοδοξεί να αποτελέσει οικονομικότερη εναλλακτική λύση απέναντι στα αμερικανικά Patriot και τους γαλλοϊταλικούς πυραύλους Aster.

«Ιστορική ημέρα» για την Ουκρανία

«Είναι μια ιστορική ημέρα για όλους μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως περισσότερα μέσα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ρωσικές επιθέσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά ένας νέος αντιβαλλιστικός πύραυλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ουκρανία χρειάζεται «αμυντικά μέσα τώρα».

«Κάθε μήνα απαιτούνται 100 πύραυλοι Patriot και τον χειμώνα ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους 300», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία για Rafale και νέα αντιαεροπορικά συστήματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με τα πρώτα να αναμένεται να είναι επιχειρησιακά το 2028-2029.

Παράλληλα, το Κίεβο θα αποκτήσει:

  • ραντάρ νέας γενιάς,
  • αντιαεροπορικές συστοιχίες SAMP/T γαλλοϊταλικής κατασκευής,
  • άδεια παραγωγής βομβών AASM,
  • πυραύλων Aster 30,
  • και πυραύλων cruise Scalp.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε γειτονικές χώρες τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, μέσω του οποίου η Μόσχα παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και χρηματοδοτεί την πολεμική της προσπάθεια.

Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε τη σύνοδο, χαρακτηρίζοντας τη Συμμαχία των Προθύμων «συνασπισμό αιθεροβαμόνων και φιλοπόλεμων», οι οποίοι, όπως είπε, «τρέφουν βαθιές αυταπάτες σχετικά με τη δυνατότητα να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα