Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες

Συγκρούσεις στη Γάζα
Συγκρούσεις στη Γάζα AP

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 49 έχουν σκοτωθεί από πυρά στα σύνορα στη λωρίδα της Γάζας, πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Η απόφαση Τραμπ να εγκαινιάσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, άναψε φωτιές στον Αραβικό κόσμο με χιλιάδες Παλαιστινίους να ξεχύνονται στους δρόμους καθώς εκτιμούν πως Ισραήλ και ΗΠΑ οδεύουν προς το να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν οι αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Πάνω από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν κινητοποιηθεί σήμερα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ:

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Haaretz, τρεις δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές ενώ δύο διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα, και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό. Από τη δική του μεριά το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ότι υποκινεί τη βία. Τα επεισόδια άλλωστε της 30ης Μαρτίου όταν και σκοτώθηκαν 45 Παλαιστίνιοι, είναι νωπά.

Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ AP
Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ AP

Συλλήψεις πραγματοποιούνται και μέσα στην πόλη της Ιερουσαλήμ ενόψει τελετής εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ:

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Δακρυγόνα έπεσαν και από Drone.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε ακόμη στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα "Σιδερένιο Τείχος" και όποιον το πλησιάσει ως "τρομοκράτη".

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν στον φράχτη ασφάλειας της κοινής συνοριακής γραμμής, αλλά και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για την ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Παράλληλα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους "για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ισραήλ", όπως ανακοινώθηκε.

Ο Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων κατά την αυριανή ημέρα (15η Μαΐου), την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη "Νάκμπα" (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
Συγκρούσεις στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ AP
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη, ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγκόσμια ανησυχία για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

"Καζάνι" έτοιμο να εκραγεί: Στην Ιερουσαλήμ η Ιβάνκα Τραμπ για τα εγκαίνια της πρεσβείας - Διαδηλώσεις στη Γάζα

SHARE: