Συλλήψεις ακραίων τζιχαντιστών στην Ιορδανία

Συλλήψεις ακραίων τζιχαντιστών στην Ιορδανία
PHOTOGRAPH: REUTERS

Συλλήψεις ακραίων τζιχαντιστών με την κατηγορία της προετοιμασίας επιθέσεων για να προκληθεί χάος στη χώρα

Έντεκα μέλη της ακραίας ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συνέλαβαν οι αρχές ασφαλείας της Ιορδανίας όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος. Η σύλληψη των τζιχαντιστών έγινε πρόσφατα με την κατηγορία του σχεδιασμού επιθέσεων εντός της επικράτειας του βασιλείου της Ιορδανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών ασφαλείας που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΠΈΤΡΑ τα «έντεκα μέλη της Daesh (στα αραβικά το ακρωνύμιο για το ισλαμικό κράτος) συνελήφθησαν και ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο βασίλειο σε ζωτικής σημασίας θεσμούς για την εξάπλωση της αναρχίας στη χώρα».

Η Ιορδανία είναι μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη συμμαχία που ξεκίνησε υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.

Η επιχειρησιακή ικανότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτος και η προέλαση τους στο Ιράκ και τη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία στην Ιορδανία η οποία φοβάται ότι μπορεί να μεταδοθεί σαν «ασθένεια» στο εσωτερικό της η δράση των τζιχαντιστών καθώς η χώρα είναι ήδη σημείο υποδοχής ενός σημαντικού αριθμού εξαθλιωμένων προσφύγων από τη Συρία που ξεπερνά τις 600.000, αλλά και έδρα μερικών ενεργών τοπικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας εξέφρασε στη συνάντηση του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «την υποστήριξή του στη διεθνή κινητοποίηση (κατά) των τρομοκρατικών οργανώσεων και ριζοσπαστικών ομάδων».

SHARE:

24Media Network