Σύλληψη Αφροαμερικανού: Η 90χρονη γιαγιά του μπήκε μπροστά στα όπλα των αστυνομικών

Σύλληψη Αφροαμερικανού: Η 90χρονη γιαγιά του μπήκε μπροστά στα όπλα των αστυνομικών

Ο αστυνομικός έλεγχος νεαρού μαύρου για παραβίαση του κώδικα κυκλοφορίας εξελίχθηκε επεισοδιακά, στο Μίντλαντ του Τέξας.

Με φόντο την οργή και το κύμα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα, ένα ακόμα βίντεο με τη σύλληψη ενός Αφροαμερικανού έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει το CNN, το περιστατικό σημειώθηκε στις 16 Μαΐου, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν για έλεγχο τον 21χρονο οδηγό Tye Anders επειδή είχε παραβιάσει ένα Στοπ. Ο νεαρός συνέχισε να οδηγεί για δύο τετράγωνα έως ότου σταμάτησε έξω από το σπίτι της γιαγιάς του, όπου οι αστυνομικοί τον επιχείρησαν να τον συλλάβουν προτάσοντας τα όπλα τους και προκαλώντας πανικό στον 21χρονο. Το συμβάν θα μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη εάν δεν είχε μεσολαβήσει η 90χρονη λεοντόκαρδη γιαγιά του Anders, η οποία όταν αντελήφθη τι συμβαίνει, βγήκε από το σπίτι και για να υπερασπιστεί τον εγγονό της μπήκε ανάμεσα σε εκείνον και τους αστυνομικούς. 

Βίντεο -από την κάμερα ασφαλείας σε περιπολικό και σε στολή αξιωματικού που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Μαϊου (έξι ημέρες μετά το συμβάν) καταγράφει την επεισοδιακή σύλληψη. Στο βίντεο ο νεαρός ακούγεται να φωνάζει επανειλημμένα «Φοβάμαι» και «κατεβάστε τα όπλα σας» ενώ έχει ξαπλώσει μπρούμητα στο γρασίδι του σπιτιού του.  

Κατά το συμβάν, περαστικοί φαίνονται να συγκεντρώνονται στο σημείο προσπαθώντας να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ενώ εμφανίζεται και η 90χρονη γιαγιά του νεαρού που επιχειρεί να τον υπερασπιστεί. Οι αστυνομικοί την πλησιάζουν και λίγες στιγμές μετά εκείνη φαίνεται να πέφτει. Σύμφωνα με την αστυνομία του Μίντλαντ, «έχασε την ισορροπία της και έπεσε» αλλά σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας Anders, Justin Moore, «ωθήθηκε από τους υπερβολικά επιθετικούς αστυνομικούς».    

Στο βίντεο εμφανίζονται τουλάχιστον πέντε περιπολικά και πέντε επιπλέον αστυνομικοί.  Στην ένορκη κατάθεση, ο αστυνομικός αναφέρει πως ζήτησε ενισχύσεις όταν ο Anders αρνήθηκε να βγει από το όχημά του και επιπλέον ενισχύσεις όταν μέλη της οικογένειάς του άρχισαν να βγαίνουν από το σπίτι.  

Αφού βοήθησαν την ηλικιωμένη γυναίκα να σηκωθεί, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 21χρονο, περνώντας του χειροπέδες και, σύμφωνα με τον Moore, «χτυπώντας τον επανηλειμμένως στο πρόσωπο». Αναίτιο έλεγχο καταγγέλλει ο δικηγόρος κάνοντας λόγο για «φυλετική στοχοποίηση»: «Η στοχοποίηση με γνώμονα τα φυλετικά χαρακτηριστικά και οι προσχηματικοί έλεγχοι έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας εδώ και γενιές σ’αυτή τη χώρα. Το συμβάν αυτό εμπίπτει στην χρόνια αυτή τάση τού ελέγχου και της σύλληψης μαύρων ανδρών με κατασκευασμένους λόγους» ανέφερε ο Moore.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version