Συμφωνία για απεγκλωβισμό Σύρων ανταρτών και 300 οικογενειών στα σύνορα με το Λίβανο

Συμφωνία για απεγκλωβισμό Σύρων ανταρτών και 300 οικογενειών στα σύνορα με το Λίβανο

Έπειτα από μήνες, δεκάδες αντάρτες και εκατοντάδες οικογένειες θα μεταβούν στο Λίβανο και από εκεί στην Τουρκία. Καταλυτική η συμβολή στις διαπραγματεύσεις του Ιράν και της Τουρκίας

Οι Σύροι αντάρτες που είναι υπό πολιορκία σε μια πόλη στα σύνορα με τον Λίβανο και οι οικογένειες που έχουν αποκλειστεί σε δύο σιιτικές πόλεις της βόρειας Συρίας πρόκειται να απομακρυνθούν αύριο Δευτέρα, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης της εφαρμογής του δεύτερου σταδίου μιας από τις ελάχιστες συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει οι εμπόλεμες πλευρές στη χώρα, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Με τη συμφωνία αυτή, δεκάδες αντάρτες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι επί μήνες στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, θα αποκτήσουν ασφαλή διέλευση για το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Από εκεί θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους στην Τουρκία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ταυτόχρονα, περίπου 300 οικογένειες από δύο πολιορκημένες σιιτικές πόλεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ θα φύγουν οδικώς για τα τουρκικά σύνορα και από εκεί θα μεταβούν αεροπορικώς στη Βηρυτό.

Το Ιράν και η Τουρκία βοήθησαν να επιτευχθεί μια τοπική εκεχειρία στη Ζαμπαντάνι και σε δύο χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ τον Σεπτέμβριο, κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας. Η περιοχή της Ζαμπαντάνι βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων που διεξάγουν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο συριακός στρατός εναντίον των ανταρτών. Η περιοχή αυτή θεωρείται σημαντική καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Δαμασκό και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στις αρχές του μήνα, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης είχαν ανακοινώσει ότι συμφώνησαν να επιτρέψουν σε αντάρτες μαχητές να αποσυρθούν από την τελευταία περιοχή που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Χομς, παίρνοντας μαζί και τα όπλα τους, στο πλαίσιο μιας τοπικής εκεχειρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network