Συναγερμός στην ΕΕ για την πυρηνική απειλή – Αποθηκεύονται χάπια ιωδίου και προστατευτικός εξοπλισμός

Συναγερμός στην ΕΕ για την πυρηνική απειλή – Αποθηκεύονται χάπια ιωδίου και προστατευτικός εξοπλισμός
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τους κινδύνους των πυρηνικών στο Βέλγιο AP Photo/Virginia Mayo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επιχείρηση αποθήκευσης αποθεμάτων προστατευτικού εξοπλισμού, με στόχο να ενισχύσει την άμυνά της έναντι χημικών, πυρηνικών και βιολογικών συμβάντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ξεκινήσει μια επιχείρηση αποθήκευσης αποθεμάτων για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανών χημικών, πυρηνικών και βιολογικών συμβάντων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ.

Η αποθήκευση προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, και αποσκοπεί στην επέκταση των αποθεμάτων της ΕΕ και στις χώρες-εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Οι προμήθειες θα περιλαμβάνουν επίσης εξοπλισμό απολύμανσης, γάντια, μάσκες και άλλο υλικό για χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική άμυνα, δήλωσαν στο Reuters άτομα που έχουν γνώση πάνω στο εν λόγω θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπό αυτό τον φόβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αρχίσει να ενισχύει τα αποθέματά της σε προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα για να δυναμώσει την άμυνά της σε περίπτωση χημικών, πυρηνικών ή βιολογικών περιστατικών.

Επικαλούμενο ευρωπαϊκά έγγραφα και άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το Reuters αποκαλύπτει πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανησυχία που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην Ουκρανία, επικαλούμενο έγγραφα από δύο συναντήσεις των Ευρωπαίων ειδικών για την υγεία, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Μάρτιο.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εγείρει την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων. Πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, με κίνδυνο διάχυσης των επιπτώσεων πέρα από τη χώρα.

Κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αποθέματα σε χάπια ιωδίου, σύμφωνα με το Reuters. Για παράδειγμα, η Λιθουανία εδώ και ένα χρόνο έχει ήδη μοιράσει χάπια σε όσους μένουν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ τον προηγούμενο μήνα μοίρασε τα συγκεκριμένα χάπια σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Αντίστοιχα, η Σουηδία έχει εδώ και δεκαετίες αποθέματα σε χάπια ιωδιούχου καλίου. Τα χάπια αυτά συνήθως μοιράζονται σε κατοίκους περιοχών σε απόσταση έως 100 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μια άλλη ανησυχία είναι και η απειλή της ευλογίας. Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι οι μόνες χώρες όπου ο ιός αυτός είναι ακόμη ενεργός.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον χρησιμοποιήσουν» σχολιάζει ο λοιμωξιολόγος Αντονίνο Ντι Κάρο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει τεράστιο ρίσκο στη χρήση ιών ή βακτηρίων ως βιολογικά όπλα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι αποθέματα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμβόλια ευλογιάς. Ο ιός θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί από το 1980. Αν επανεμφανιστεί, οι νεότεροι δεν θα είναι προστατευμένοι.

Μεγαλύτερος θεωρείται ο κίνδυνος μιας επίθεσης με τοξίνες, όπως η αλλαντική τοξίνη, καθώς είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί από τους επιτιθέμενους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα