Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ: Πήραν σηκωτό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής

Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ: Πήραν σηκωτό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής
Διαμαρτυρόμενος δημοσιογράφος συνοδεύεται έξω από την αίθουσα όπου λαμβάνει χώρα η συνέντευξη Τύπου Ερντογάν και Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο τουρκικής καταγωγής άνδρας φορούσε μπλούζα όπου αναγραφόταν «Ελευθερία στους δημοσιογράφους» AP

Ο άνδρας φαίνεται πως είχε κολλημένο στο πουκάμισό του πανό διαμαρτυρίας για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όταν δημοσιογράφος απομακρύνθηκε από τους άνδρες τις ασφάλειας έξω από την αίθουσα.

Ο δημοσιογράφος φέρεται να φέρει στο πουκάμισό του πανό, με το οποίο διαμαρτύρεται για τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου. Στο πανό φαίνεται πως έγραφε μεταξύ άλλων «ελευθερία στους δημοσιογράφος».

Ο δημοσιογράφος Ερτουγκρούλ Γιγκίτ εργάζεται σε τουρκόφωνο μέσο στην Γερμανία και σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στην κοινή συνέντευξη Τύπου, επέστρεψε στην αίθουσα αφού έβγαλε την μπλούζα-διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελευθερίας, έναν οργανισμό με βάση την Στοκχόλμη που παρακολουθεί την ελευθεροτυπία σε όλο τον κόσμο, 245 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ άλλοι 145 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.

Δείτε βίντεο την ώρα του περιστατικού:

Έκδοση Γκιουλέν και Ντουντάρ ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πάντως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως είναι «φυσικό δικαίωμα» της χώρας του να ζητά την έκδοση του κληρικού Φεχτουλά Γκιουλέν, αλλά και του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου που διαμένει στην Γερμανία – και ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη συνέντευξη – Τζαν Ντουντάρ.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το euronews, ο νούμερο ένα εχθρός της Άγκυρας διαμένει στη Γερμανία, από την οποία ο Ερντογάν ζητά την έκδοσή του. Από την πλευρά της πάλι η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που της έχει δώσει η Άγκυρα για το θέμα, όμως χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις πριν το Βερολίνο προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Σε ό, τι αφορά το μέτωπο του Ιντίλμπ, ο Τούρκος ηγέτης σχολίασε πως το θέμα της Συρίας θα συζητήθεί τον Οκτώβρη στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα