Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά Ερντογάν για το διορισμό πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά Ερντογάν για το διορισμό πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
Συμπλοκές φοιτητών με αστυνομικούς στην Κωνσταντινούπολη AP

Οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Στο χορό των διαμαρτυριών μπήκαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη για την ορκωμοσία του νέου πρύτανη τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευρύνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι φοιτητές.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκατοντάδες φοιτητές και δεκάδες μέλη του διδακτικού προσωπικού καταγγέλλουν πως ο διορισμός του Μελίχ Μπουλού στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας είναι αντιδημοκρατικός. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι σπάνιες και ελάχιστα ανεκτές στην Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Δευτέρα στην είσοδο του πανεπιστημίου και αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Σήμερα, η αστυνομία έκανε έφοδο σε 24 σπίτια και συνέλαβε 17 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο φοιτητές του Bogazici, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Αργότερα μέλη του διδακτικού προσωπικού συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Μπολού και γύρισαν τις πλάτες τους στο κτίριο της πρυτανείας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν πως ο Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης που διορίζεται εκτός του πανεπιστημίου από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και (ο διορισμός αυτός είναι) μέρος των αυξανόμενων αντιδημοκρατικών πρακτικών από το 2016, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον των θεωρούμενων αντιπάλων της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα