Συνελήφθη 19χρονη που κατηγορείται ότι στρατολογούσε τζιχαντιστές για τη Συρία

Συνελήφθη 19χρονη που κατηγορείται ότι στρατολογούσε τζιχαντιστές για τη Συρία

Μια 19χρονη Ολλανδέζα που κατηγορείται ότι στρατολογούσε τζιχαντιστές για να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των Σύρων ανταρτών συνελήφθη και κρατείται προσωρινά.

"Η γυναίκα συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση δύο εβδομάδων, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα" είπε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Χάγης, Νικολέτ Στόελ.

Η φυγή πολλών εθελοντών για τη Συρία, ένα φαινόμενο που παρατηρείται επίσης σε άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ολλανδία. Τον Απρίλιο, μια βρετανική έρευνα ανέβαζε στους 107 τους Ολλανδούς που μάχονται μαζί με τους Σύρους αντάρτες το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η 19χρονη συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στο Ζέτερμιρ, μια κοινότητα κοντά στη Χάγη μετά τις μηνύσεις που υπέβαλαν οι οικογένειες νεαρών που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία. Θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές εάν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος της. "Επί του παρόντος επιτρέπεται να έχει επαφές μόνο με το δικηγόρο της", είπε η εκπρόσωπος.

Η εισαγγελία έχει διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να φύγουν από τη χώρα. Μπορεί όμως να καταδιώξει όσους τους στρατολογούν αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται και τιμωρείται με φυλάκιση έως 4 ετών και πρόστιμο 78.000 ευρώ.

Ένας δικηγόρος από το Άμστερνταμ, ο Μπαρτ Νόιτχεντατ ο οποίος έχει εκπροσωπήσει κατηγορούμενους για στρατολόγηση, διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί η κατηγορία. "Θα πρέπει κάποιος να επιστρέψει από τη Συρία και να δηλώσει ότι στρατολογήθηκε. Θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις, όπως ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν αρκούν οι μηνύσεις που υποβάλλουν οι οικογένειες", είπε, υπογραμμίζοντας ότι εξ όσων γνωρίζει, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταδικαστεί στην Ολλανδία για την κατηγορία της στρατολόγησης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network