Συνελήφθη η κόρη του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά

Συνελήφθη η κόρη του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά

Καμία εμπλοκή της Οτάβας στη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της Huawei ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός Τριντό. Οργή του Πεκίνου, ζητάει εξηγήσεις.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά, η οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ.

Ο Τριντό τόνισε σε δημοσιογράφους στο Μόντρεαλ, ότι η Οτάβα είχε λάβει ενημέρωση λίγες μέρες πριν για το σχέδιο σύλληψης της Ουάνγκζου.

Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επικαλούμενος το γεγονός ότι η «κληρονόμος» της Huawei θα οδηγηθεί αύριο στο δικαστήριο.

Οργή του Πεκίνου για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκαλεί η σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του κινέζικου κολοσσού Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα ζητά εξηγήσεις καθώς και την άμεση απελευθέρωση της Ουάνγκζου.

Αν και ο λόγος της σύλληψης δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Huawei είναι υπό έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων κατά του Ιράν, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύλληψη της Ουάνγκζου, τονίζοντας ότι η Οτάβα είχε λάβει ενημέρωση λίγες μέρες πριν για το σχέδιο σύλληψης. Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επικαλούμενος το γεγονός ότι η «κληρονόμος» της Huawei θα οδηγηθεί αύριο στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κρατικό Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR) ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τη σύλληψη της Ουάνγκζου.

Ο Μπόλτον ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν ο Αμερικανός πρόεδρος ήξερε από πριν για τη σύλληψη της Ουάνγκζου το Σάββατο, την ημέρα που ο Τραμπ συμφώνησε με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες μια εμπορική ανακωχή διάρκειας 90 ημερών προκειμένου να αποκλιμακώσει την εμπορική διένεξη που προκάλεσε η Ουάσινγκτον.

«Ήξερα εκ των προτέρων. Αυτή την πληροφορία την λάβαμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης», τόνισε ο Μπόλτον, σύμφωνα με tweet του δημοσιογράφου του NPR Στιβ Ινσκίπ.

Η Huawei έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο πολλών δυτικών κυβερνήσεων εξ’ αιτίας των δεσμών της με την κινεζική κυβέρνηση καθώς πολλοί φοβούνται ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την εταιρεία ως όχημα για την επέκταση των κατασκοπικών του ικανοτήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα