Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα
Ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Χαμήλωσε της προσδοκίες για κυρώσεις στην Τουρκία η Καγκελάριος Μέρκελ λέγοντας πως η λύση είναι η "διπλωματική οδός" και η στενή συνεργασία "των συμμάχων του ΝΑΤΟ". Πλήρης στήριξη από Μακρόν, Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα.

Σε υπόθεση που θυμίζει… “θρίλερ” δείχνει να εξελίσσεται τελικά η Σύνοδος Κορυφής, σε ο,τι αφορά τουλάχιστον τα ελληνοτουρκικά.

Στο πρώτο προσχέδιο που τέθηκε στο τραπέζι, δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που η ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν δέχθηκαν. Η καγκελάριος κατέστησε Μέρκελ κατέστησε και πάλι σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και πως η λύση δεν πρέπει να εμπεριέχει κυρώσεις αλλά να θεσπίσει μια μακροχρόνια λύση εκτόνωσης, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, έθεσε στο τραπέζι την προοπτική στην αντίθετη κατεύθυνση ως “μαστίγιο” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα σύμφωνα με το Politico ανέφερε:

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να “δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου” καθώς και “διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Το σχέδιο ζητά επίσης μια “πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο” και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο “χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία”.

Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της “πρέπει να σταματήσουν” και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών. Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την “ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων” υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας “διακοινοτικής ομοσπονδίας” στο νησί.

Στο κείμενο δεν υπήρχε διατύπωση για κυρώσεις.

“Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος Μέρκελ.

“Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο όσον αφορά την μετανάστευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στην διαχείριση των πολλών προσφύγων που αναλαμβάνει η Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ προσέθεσε ότι “φυσικά θα πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο”, σύμφωνα με το Politico.

Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ Eurokinissi

 

O Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου

Πριν την έναρξη της Συνόδου πάντως, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για μόνιμο μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο κρατών.

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος είναι πως η σειρά της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλαξε. Ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε να γίνει πρώτα η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα λοιπά θέματα της ατζέντας.

Λίγο νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ είχε εκφράσει την “πλήρη αλληλεγγύη” της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. “Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα” στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα “κυριαρχικά δικαιώματα” των μελών της. “Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.

Από τη δική της πλευρά, κατά την έναρξη των συζητήσεων, η η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: “Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα”.

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα με μονομερείς ενέργειες ή με ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

“Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

“Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα”.

 

Μακρόν: “Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη” 

“Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

“Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Eurokinissi

Ο καγκελάριος Κουρτς κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για τη θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα και την καταστολή δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας”, δήλωσε ο Κουρτς από τις Βρυξέλλες. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Η επιστολή Τσίπρα

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα, επιστολή με αποδέκτες τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους Ευρωσοσιαλιστές πρωθυπουργούς και επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, να στηρίξουν “μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους, ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις” απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

“Μόνο με γενναίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με δυναμικούς όρους θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι διερευνητικές και να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό” είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα