Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Ethiopian Airlines

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Ethiopian Airlines
Ethiopian Airlines AP

Σε αντίθεση με άλλους κρατικούς αερομεταφορείς της Αφρικής, η Ethiopian Airlines παρουσιάζει υγιή ανάπτυξη και ένα καλό ιστορικό ασφαλείας πτήσεων.

Η Ethiopian Airlines πετάει στους αιθέρες από το 1945, έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες της αφρικανικής ηπείρου. Διαθέτοντας έναν μεγάλο και σύγχρονο στόλο και κρατώντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις εκτός, ο κρατικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας είναι μια υγιής αεροπορική εταιρεία με κέρδη και σημαντική επέκταση τα τελευταία χρόνια.

Στο ιστορικό της λειτουργίας της περιλαμβάνονται ωστόσο και αεροπορικές τραγωδίες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Φονικότερη όλων, η συντριβή του Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα, οδηγώντας στο θάνατο και τους 157 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Αυτά είναι τα 5 βασικά facts που πρέπει να γνωρίζεις για την Ethiopian Airlines:

1. “Πετάει” εδώ και 74 χρόνια

Η Ethiopian Airlines (πρώην Ethiopian Air Lines – EAL) ιδρύθηκε το 1945 από τον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ Α’. Στόχος του ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού αερομεταφορέα που θα προσέφερε θέσεις εργασίας αλλά και θα συνέβαλε στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Σήμερα η εταιρεία “πετάει” προς 125 προορισμούς, εντός και εκτός των τειχών. Είναι μέλος των International Transport Association, African Airlines Association και από το 2011 και της Star Alliance.

2. Κρατική, χωρίς παρεμβάσεις και προβλήματα

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας έχει παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο από τη σύστασή του μέχρι σήμερα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι σε μία χώρα με τόσα εσωτερικά προβλήματα έχει παραμείνει μακρυά από κυβερνητικές παρεμβάσεις και αυτό αποδίδει. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, είναι ο μόνος κρατικός αερομεταφορέας στην Αφρική όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποχρεούνται να πληρώνουν τα ναύλα τους. Τα έσοδά της εταιρείας ανήλθαν το 2017 στα 89,1 δισ. ETB. Μάλιστα, μαζί με τη νοτιοαφρικανική South African και την κενυατική Kenyan Airways, θεωρούνται οι τρεις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Υποσαχάριας Αφρικής.

3. Ατυχήματα και ασφάλεια

Η Ethiopian Airlines θεωρείται σε γενικές γραμμές μια ασφαλής αεροπορική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι τα τραγικά δυστυχήματα ήταν αναπόφευκτα στην πολυετή λειτουργία της. Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Μαρτίου 2019 με τους 157 νεκρούς αποτελεί πια το πλέον πολύνεκρο στην ιστορία της. Συνολικά, από το 1965 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει στο ιστορικό της 61 δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 494 άνθρωποι.

4. Σύγχρονος στόλος

Η Ethiopian Airlines, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές αερογραμμές, διαθέτει έναν μεγάλο και εκσυγχρονισμένο στην πλειοψηφία του στόλο, που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από αεροσκάφη τύπου Boeing. Πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά 10 αεροσκαφών τύπου 737 – 800, συνολικής αξίας 750 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, ήταν η πρώτη αφρικανική εταιρεία που προχώρησε στην εξαγορά του Dreamliner.

5. Το Boeing 737 ήταν καινούργιο, αλλά…

Το ολοκαίνουργιο Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη στις 10 Μαρτίου λίγο μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα ήταν ένα από τα νέα αποκτήματα της εταιρείας καθώς πετούσε για λογαριασμό της εδώ και μόλις τέσσερις μήνες! Προ μηνών, τον Οκτώβριο του 2018 είχε συντριβεί ένα ακόμη αεροσκάφους αυτού του τύπου στην Ινδονησία. Σύμφωνα με το πόρισμα για αυτή την τραγωδία, ο δείκτης ταχύτητα ανέμου εμφάνιζε λάθος ενδείξεις, ενώ παρουσίαζε προβλήματα στις τέσσερις τελευταίες πτήσεις του μοιραίου αεροσκάφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα