Συρία: Ο στρατός κατέλαβε την Ντεράα απ' όπου ξεκίνησε ο εμφύλιος

Ο στρατός κατέλαβε την Ντεράα απ' όπου ξεκίνησε ο εμφύλιος
Ο στρατός κατέλαβε την Ντεράα απ' όπου ξεκίνησε ο εμφύλιος AP

Ο κυβερνητικός στρατός κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και την Ιορδανία, σε μια από τις τελευταίες μεγάλες περιοχές που ελέγχονται ακόμη από αντικυβερνητικούς μαχητές.

Ο συριακός στρατός μπήκε την Πέμπτη στον ανταρτοκρατούμενο τομέα της Ντεράα και ύψωσε τη σημαία της χώρας στο λίκνο της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε το 2011 ο εμφύλιος πόλεμος.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι ο στρατός ύψωσε τη σημαία κοντά στο ταχυδρομείο, το μοναδικό κυβερνητικό κτίριο σε αυτό το τμήμα της πόλης που ελεγχόταν από τους αντάρτες αφότου ξέσπασε η επανάσταση, τον Μάρτιο του 2011.

Λίγο νωρίτερα, μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών είχε μπει στην περιοχή αυτή και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή της στον κυβερνητικό στρατό. Οι διαπραγματεύσεις με τους διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αφορούσαν την εφαρμογή των όρων της παράδοσης που είχαν συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή καθώς και την απομάκρυνση των ανταρτών και την παράδοση των όπλων τους.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι αντάρτες θα παραδώσουν τον οπλισμό τους και όσοι δεν επιθυμούν να ζήσουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ θα απομακρυνθούν από την περιοχή. "Όλοι τηρούν τα συμφωνηθέντα" είπε ένας εκπρόσωπός τους, ο Αμπού Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι η παράδοση του βαρύ οπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης.

Η κατάληψη της Ντεράα συνιστά άλλη μια σημαντική νίκη για τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν. Ο κυβερνητικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες προελαύνει προς τα νοτιοδυτικά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και την Ιορδανία, σε μια από τις τελευταίες μεγάλες περιοχές που ελέγχονται ακόμη από αντικυβερνητικούς μαχητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: Επίθεση κατά αεροπορικής βάσης απέκρουσε η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας

Συρία: Νεκρός ο γιος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: "Ισραηλινοί πύραυλοι" έπληξαν περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

SHARE: