Τα δάκρυα της Ελίζαμπεθ για το σύζυγό της

Τα δάκρυα της Ελίζαμπεθ για το σύζυγό της

Μπορεί εκείνη να δείχνει το σκληρό και άκαρδο προφίλ, όμως άλλος είναι εκείνος που στον Οίκο των Γουίνδσορ είναι σκληρός αμείλικτος αλλά και βάναυσος. Το 2012 αναμένεται να κυκλοφορήσει νέα βιογραφία της βασίλισσας Ελίζαμπεθ που θα προκαλέσει σάλο

Το βιβλίο της Σάλι Μπέντελ Σμιθ με τίτλο Elisabeth, the Queen το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στη Βρετανία με τις αποκαλύψεις του, όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph.

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ τής φέρθηκε σκληρά μέχρι δακρύων, επειδή εκείνη επέμενε να μην πάρουν τα παιδιά τους το δικό του επίθετο (Μάουντμπάντεν).

Συγκεκριμένα μετά την ενθρόνιση της Ελισάβετ, το 1952, ο πρίγκιπας Φίλιππος επιθυμούσε ο βασιλικός Οίκος να ονομάζεται Οίκος των Μάουνμπάντεν και όχι των Ουίνσδορ, όπως είναι η σημερινή ονομασία.

Η Ελισάβετ όμως δεν δέχθηκε.

"Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν μπορώ να δώσω το επίθετό μου στα παιδιά μου. Νιώθω σαν αμοιβάδα!" τόνισε, αναφερόμενος στην ιδιότητα που έχουν οι μονοκύτταροι αυτοί οργανισμοί να πολλαπλασιάζονται με διχοτόμηση.

Ο λόρδος Μάουντμπάντεν, θείος του Φίλιππου, ισχυρίστηκε ότι η διαφωνία αυτή ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο υπήρξε η μεγάλη καθυστέρηση στο να αποκτήσει το ζεύγος περισσότερα παιδιά μετά τη γέννηση της πριγκίπισσας Αννας, το 1950.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας Κάρολος γεννήθηκε το 1948, όμως μετά τη γέννηση της πριγκίπισσας Αννας, πέρασε μία ολόκληρη δεκαετία για να γεννηθεί ο πρίγκιπας Ανδρέας.

Στην εγκυμοσύνη του πρίγκιπα Ανδρέα, το 1960, η βασίλισσα συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό ΜακΜίλαν στον οποίο -σύμφωνα με τις πηγές της συγγραφέως του νέου βιβλίου- εκμυστηρεύθηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι για το θέμα του επιθέτου, ώστε να ικανοποιήσει τον σύζυγό της, τον οποίο λάτρευε.

Ο πρωθυπουργός στις σημειώσεις του είχε αναφερθεί στην επίσκεψη, λέγοντας: "Με στεναχωρεί η απάνθρωπη συμπεριφορά του πρίγκιπα προς τη βασίλισσα".

Ο ΜακΜίλαν ανέθεσε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του να χειριστεί το ζήτημα. Εκείνος εκμυστηρεύθηκε σε τρίτο πρόσωπο ότι η Ελισάβετ δάκρυσε σε κάποια περίσταση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τελικά, επιτεύχθη συμβιβασμός με την υιοθέτηση και των δύο επιθέτων.

Για την ιστορία, ο λόρδος Μάουντμπάντεν ήταν ο τελευταίος αντιβασιλιάς της Ινδίας και δολοφονήθηκε από τον IRA το 1979.

Η Μπέντελ Σμιθ έχει γράψει σειρά βιβλίων για ισχυρούς της πολιτικής, όπως το προεδρικό ζεύγος Κλίντον (For Love of Politics, Bill and Hillary Clinton: The White House Years), το ζεύγος Κένεντι (Grace and Power, The Private World of the Kennedy White House) και την αδικοχαμένη Νταιάνα (Diana, In Search of Herself).

SHARE:

24Media Network