Τα κέρδη των ΗΠΑ από τη νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Τα κέρδη των ΗΠΑ από τη νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο AP

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ήδη τους πρώτους υπολογισμούς τους για το πόσο θα ωφελήσει το ΑΕΠ τους η νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑΚίνας, αλλά και η νέα Συμφωνία για το Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (USMCA) θα ενισχύσουν το αμερικανικό ΑΕΠ συνδυαστικά κατά 50 έως 75 μονάδες βάσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

“Όταν το κοιτάξουμε αυτό (εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας) και δούμε και την USMCA μαζί, τότε, θα δούμε συνδυαστικά 50 έως 75 μονάδες βάσης,” δήλωσε ο Μνούτσιν. “Αυτό θα αποτελέσει μία εξαιρετική αντιστάθμιση της κάμψης της Boeing εξαιτίας του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ,” πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο τερματισμός της παραγωγής του αεροσκάφους 737ΜΑΧ θα επιβαρύνει κατά 0,5% το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2020. Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να εργάζεται για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας κινούμενη σταδιακά, καθώς θα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση σε σημαντικά ζητήματα, όπως, οι ανησυχίες που έχει η Ουάσιγκτον για τις επιδοτήσεις του Πεκίνου προς κινεζικές εταιρίες.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει για την “δεύτερη φάση” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, λίγες ώρες μετά την υπογραφή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του πλαισίου διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον. “Έχουμε ήδη αρχίσει συνομιλίες για την 2η φάση της συμφωνίας,” δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο δίκτυο Fox Business Network.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα