Τα κορίτσια του Αφγανιστάν που σάρωσαν σε διαγωνισμό ρομποτικής αλλά οι ΗΠΑ δεν τις θέλουν

Τα κορίτσια του Αφγανιστάν που σάρωσαν σε διαγωνισμό ρομποτικής αλλά οι ΗΠΑ δεν τις θέλουν

Μια ομάδα εφήβων απ' τη Χεράτ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο σε σημαντικό διαγωνισμό για το πρωτοποριακό τους ρομπότ, αλλά μήνες πριν στις ΗΠΑ δεν τους επέτρεπαν να περάσουν τα σύνορα

Μια ομάδα κοριτσιών απ' το Αφγανιστάν που ασχολείται με τη ρομποτική και δεν τους είχε επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι κέρδισε σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στο φεστιβάλ Robotex στην Εσθονία, όπου η φετινή πρόκληση ήταν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τον κόσμο και επίσης να προσελκύσουν πιθανούς πελάτες.

Τρεις κοπέλες, απ' τα συνολικά 12 άτομα της ομάδας απ' τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, διακρίθηκαν με το ασημένιο μετάλλιο για ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να βοηθήσει μικροκαλλιεργητές στη δουλειά τους.

Πριν από μερικούς μήνες όμως έξι απ' τα μέλη της ομάδας βρήκαν κλειστά γι' αυτές τα σύνορα στις ΗΠΑ, όπου ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα αντίστοιχο διαγωνισμό.

Μετά τη διεθνή κατακραυγή ωστόσο οι αμερικανικές αρχές άλλαξαν στάση, όμως τελικά τις άφησαν να μπουν στη χώρα με ένα ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για ανθρωπιστικούς λόγους ή δημόσιο συμφέρον.

Με πληροφορίες από Independent

SHARE:

24Media Network