Τα πιο ηχηρά ονόματα εξ όσων συνδέθηκαν με την εγκληματική δράση του Τζέφρι Έπσταϊν

Διαβάζεται σε 5'
Τα πιο ηχηρά ονόματα εξ όσων συνδέθηκαν με την εγκληματική δράση του Τζέφρι Έπσταϊν
O Έπσταϊν δημιούργησε και διατήρησε ένα δίκτυο που του επέτρεπε να εκμεταλλεύεται σεξουαλικά και να κακοποιεί δεκάδες ανήλικα κορίτσια. AP Photo Richard Drew

Περισσότερα από 170 ονόματα φαίνεται να συνδέονται με τον Τζέφρι Έπσταϊν, τον χρηματιστή που για δεκαετίες κακοποιούσε ανήλικα κορίτσια. Ακολουθούν τα πιο γνωστά ονόματα.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν υπήρχε μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη για χρόνια. Δήλωνε χρηματιστής. Αποδείχθηκε ο πρωταγωνιστής μιας από τις χειρότερες υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών.

Η δράση του άρχισε τη δεκαετία του 2000.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019.

Ένα μήνα μετά, ο κατηγορούμενος για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων και σύσταση συμμορίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.

Η συνεργός του και πιο εφιαλτική περίπτωση θύτη σε σκάνδαλο #Metoo, Γκισλέιν Μάξουελ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων, τον περασμένο Ιούνιο.

Σήμερα είναι η ημέρα που ανοίχτηκαν δεκάδες δικαστικές καταθέσεις που αφορούσαν αστική αγωγή του 2015. Παρέμειναν ‘σβησμένα’ κάποια ονόματα, όπως κοριτσιών που ήταν ανήλικα.

Την κατέθεσε η Βιρτζίνια Τζιούφρε, ένα από τα φερόμενα ως θύματα της εμπορίας ανθρώπων του Έπσταϊν, εναντίον της Μάξουελ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Σε αυτά υπάρχουν περισσότερα από 170 ονόματα που συνδέονται με τους εγκληματίες.

Η Τζιούφρε είχε κατηγορήσει τον Επστάιν και τη Μάξγουελ και ότι την κατεύθυναν να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου και αρκετούς άλλους επιφανείς άνδρες.

Το μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Διαψεύστηκε από φωτογραφικό ντοκουμέντο, με την υπόθεση να καταλήγει σε συμβιβασμό το 2017.

Η ομοσπονδιακή δικαστής του Μανχάταν, Λορέτα Πρέσκα αποφάσισε στις 18/12 του 2023 πως δεν υπήρχε πια νομικός λόγος να παραμένουν σφραγισμένα τα ντοκουμέντα -όπως ισχυρίστηκαν πολλοί που ζήτησαν την αποσφράγιση τους. Έτσι διέταξε να διατεθούν μετά την Πρωτοχρονιά του 2014.

Κατά τη Wall Street Journal, μεταξύ των επιφανών που χρησιμοποιούσε ο Έπσταϊν για να διευκολύνει το sex trafficking του οποίου ηγείτο (είτε το γνώριζαν εκείνοι, είτε όχι) είναι

  • η Βέρα Γουάνγκ (θύματα του Έπσταϊν κατέθεσαν πως ο μαστροπός και παιδόφιλος χρησιμοποιούσε το όνομα της σχεδιάστριας, προκειμένου να πείθει τα θύματα του πως δούλευε επί της καριέρας τους στο μόντελινγκ -η Γουάνγκ δήλωσε άγνοιας)
  • η Ναόμι Κάμπελ (ένα μοντέλο από την Ουκρανία κατέθεσε πως είχε πάει σε πασαρέλα της Κάμπελ στο Παρίσι, όπου την εντόπισε ο Έπσταϊν. Μετά έστειλε ένα μοντέλο από τη Ρωσία να της πει πως ήταν φιλάνθρωπος και φίλος της Κάμπελ, άρα θα μπορούσε να βοηθήσει την καριέρα της)
  • ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ (ένα από τα θύματα του Έπσταϊν δήλωσε πως της είχε δείξει email του πολιτικού στο οποίο ανέφερε πως θέλει να τη συναντήσει)
  • ο Ρόμπερτ Κένεντι Jr (είχε πετάξει δυο φορές με το αεροσκάφος του Έπσταϊν, γεγονός που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος. Στην πτήση ήταν και η οικογένεια του, με τη γυναίκα του να έχει «κάποιου είδους σχέση» με τη Μάξουελ),
  • ο Σεργκέι Μπριν (ο συνιδρυτής του Google είχε λάβει συμβουλές από τον Έπσταϊν για το πώς να φτιάξει ένα παράδεισο φοροαπαλλαγής),
  • ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ (ήταν τακτικός καλεσμένος στο σπίτι του Έπσταϊν στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, μεταξύ 2013 και 2017, ενώ ταξίδευε με το τζετ του χρηματιστή),

  • ο Μπιλ Γκέιτς (η σχέση του με τον Έπσταϊν ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο εκ των πλουσιότερων κατοίκων της Γης είχε σχέση με μια παίκτρια του μπριτζ, ονόματι Μίλα Αντόνοβα στις αρχές του 2010 και ο Έπσταϊν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την πληροφορία εναντίον του Γκέιτς),
  • ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς (στα έγγραφα υπάρχουν τρεις προγραμματισμένες συναντήσεις το 2014, όταν ο Μπερνς δούλευε για τον Μπαράκ Ομπάμα),
  • η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, Κάθριν Ρούεμλερ,
  • ο αριστερός καθηγητής και ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι,
  • ο πρώην πρόεδρος της Barclays, Τζες Στέιλι,
  • ο συνιδρυτής του Paypal, Πίτερ Τιλ,
  • ο Γούντι Άλεν,
  • ο Ντόναλντ Τραμπ,
  • ο πρίγκιπας Άντριου,
  • ο ιδιοκτήτης της ομάδας Aston Martin της Formula 1, Λόρενς Στρολ και
  • ο πρώην CEO της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον.

O Μπιλ Κλίντον αναγνωρίστηκε σε περισσότερα από 50 αρχεία. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η Μάξουελ τον συνάντησε στο νησί που χρησιμοποιούσε ο Έπσταϊν για τα αίσχη του. Ο Κλίντον διέψευσε.

Τα προσωπικά ημερολόγια πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Έπσταϊν έδειξαν ότι ο Κλίντον πέταξε εκτενώς με το αεροπλάνο του Έπσταϊν, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών του στο Παρίσι, την Μπανγκόκ και το Μπρουνέι τα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία το 2001.

Ο Κλίντον έχει δηλώσει ότι διέκοψε τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν το 2005, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι έφερνε ανήλικα κορίτσια στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς για σεξουαλικά μασάζ.

Μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν το 2019, ο Κλίντον εξέδωσε ξανά δήλωση, λέγοντας ότι δεν του είχε μιλήσει με τον Έπσταϊν «για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας». Τόνισε πως δεν είχε γνώση για τα εγκλήματα του πρώην φίλου του.

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις, όσοι δεν αντιμετωπίζουν ενεργές κατηγορίες δεν θα παραπεμφούν -αφού το σχετικό διάστημα έχει παρέλθει.

Ο γνωστός παρουσιαστής της αμερικανικής τηλεόρασης, Τζίμι Κίμελ αντέδρασε με τον τρόπο που ακολουθεί στη σύνδεση του ονόματος με τον Έπσταϊν από τον παίκτη του NFL, Άαρον Ρότζερς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα