Ταϊλάνδη: Διαδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ του κινήματος Black Lives Matter μέσω… Zoom

Ταϊλάνδη: Διαδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ του κινήματος Black Lives Matter μέσω… Zoom
Καρέ από διαδήλωση Black Lives Matter AP

Ηλεκτρονική διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ πραγματοποίησαν περίπου 300 Ταϊλανδοί και ξένοι στην Ταϊλάνδη.

Περίπου 300 Ταϊλανδοί και ξένοι στην Ταϊλάνδη και αλλού συμμετείχαν σήμερα σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά ενώνοντας τις φωνές τους με τους αναρίθμητους διαδηλωτές σε άλλες χώρες που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Με τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω του κορονοϊού, οι διαδηλωτές έχοντας γράψει στο μπράτσο τους το μήνυμα “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” (τα τελευταία λόγια που είπε ο Φλόιντ πριν χάσει τη ζωή του από την πίεση που του ασκούσε με το γόνατό του στον λαιμό ο λευκός αστυνομικός κατά την σύλληψή του) και κρατώντας πλακάτ, συγκεντρώθηκαν στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom. Ταυτόχρονα παρακολουθούσαν το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Φλόιντ.

“Εχω ζήσει σε τρεις ηπείρους. Έχω στενούς φίλους από την αφρικανική κοινότητα, που είναι και αυτοί Αφροαμερικανοί και…βλέπεις μια τεράστια αντίθεση στο πώς αντιμετωπίζονται”, λέει η 28χρονη Νάταλι Μπιν Ναρκπράσερτ, μια από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης.

“Όλοι έχουν ελπίδες, όλοι έχουν όνειρα, όλων το αίμα είναι κόκκινο. Είναι τρελό που υπάρχει ακόμη αυτό, το 2020, όταν από το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει την ομιλία του για την ελευθερία του λόγου”.

Οι διαδηλωτές τήρησαν επίσης σιγή οκτώ λεπτών και 46 δευτερολέπτων–όσο δηλαδή πίεζε ο αστυνομικός τον Φλόιντ μέχρι που πέθανε–για να ξέρουμε “πώς αισθάνεσαι έτσι”, πρόσθεσε η Νάταλι.

Κάποιοι είπαν ότι οι φυλετικές προκαταλήψεις υφίστανται και στην Ασία παρότι πιθανόν είναι πιο περιορισμένες, και εξέφρασαν ελπίδες για σταδιακή αλλαγή.

Ο θάνατος του Φλόιντ στην Μινεάπολις των ΗΠΑ προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες και διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα