Ταϊλάνδη: Η μυρωδιά οδήγησε τους διασώστες στα εγκλωβισμένα παιδιά

Ταϊλάνδη: Η μυρωδιά οδήγησε τους διασώστες στα εγκλωβισμένα παιδιά
Ο Τζον Βολάντεν μιλάει για τη στιγμή που ανακάλυψαν τα παιδιά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν στα ίχνη τους AP

Ο Τζον Βόλαντεν μιλάει για τη στιγμή που ανακάλυψαν τα παιδιά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν στα ίχνη τους.

Ένας από τους Βρετανούς θρύλους των σπηλαιοκαταδύσεων, ο Τζον Βόλαντεν μιλώντας σε συνέντευξή του στο BBC μιλάει για τη στιγμή που βρήκαν τα παιδιά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τους ανακάλυψαν. Όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν ήταν η τύχη που τους βοήθησε αλλά… η μυρωδιά των παιδιών.

“Στις ειδήσεις και σε πολλές συνεντεύξεις ειπώθηκε πως τους βρήκαμε από τύχη. Όμως δεν ήταν έτσι. Ήταν πολύ στενά μέσα στη σπηλιά, περνούσαμε μέσα από υδάτινα περάσματα και όταν μπορούσαμε, βγαίναμε στην επιφάνεια και φωνάζαμε στα αγόρια για να μας ακούσουν”, δήλωσε ο Τζον Βολάντεν.

“Φωνάζαμε και μυρίζαμε την σπηλιά για να τους εντοπίσουμε και έτσι τους βρήκαμε. Η μυρωδιά έφτασε σε μας πριν τους δούμε. Το βίντεο που είδατε ήταν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Όταν τους είδαμε τους πλησιάσαμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι όλοι ζωντανοί” συνέχισε ο διάσημος δύτης.


Ο Τζον Βόλαντεν μαζί με τον 56χρονο πυροσβέστη Ρικ Στάντον ηγούνταν της επιχείρησης στην Ταϊλάνδη καθώς θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα τους. Το 2011 το δίδυμο πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης κατάδυσης σε σπηλιά, μπαίνοντας 9 χιλιόμετρα κάτω από το σύστημα στη βόρεια Ισπανία, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό ενώ έχει συμμετάσχει σε ουκ ολίγες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα