Ταϊλάνδη: Ήττα της στρατιωτικής κυβέρνησης στις εκλογές – Κυβέρνηση συνασπισμού εξετάζει η αντιπολίτευση

Ταϊλάνδη: Ήττα της στρατιωτικής κυβέρνησης στις εκλογές – Κυβέρνηση συνασπισμού εξετάζει η αντιπολίτευση
Ο 42χρονος ηγέτης του Move Forward, Pita Limjaroenrat AP Photo/Wason Wanichakorn

Νέα σελίδα για την Ταϊλάνδη μετά την ήττα των στρατηγών στις εκλογές και την επικράτηση του Move Forward. "Αυγή μιας νέας εποχής" σχολιάζουν χρήστες του Twitter.

Εντυπωσιακά ενισχυμένο βγήκε από τις εκλογές στην Ταϊλάνδη το κόμμα της αντιπολίτευσης Move Forward που ζητά ριζική μεταρρύθμιση των θεσμών της χώρας.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και κέρδισε 151 από τις 500 έδρες στην κάτω βουλή.

Είναι πλέον 10 έδρες μπροστά από το επικρατέστερο, μέχρι πρότινος, το Pheu Thai, του οποίου ηγείται η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική μετατόπιση της κοινής γνώμης.

Είναι επίσης μια σαφής αποδοκιμασία των δύο στρατιωτικών κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Prayuth Chan-ocha, ο οποίος ηγήθηκε πραξικοπήματος που ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση το 2014. Ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε μόνο το 15% των εδρών.

“Δεν αφήσαμε καμία πέτρα που να μην τη σηκώσουμε”, δήλωσε στο BBC ο 42χρονος ηγέτης του Move Forward, Pita Limjaroenrat. “Ο κόσμος πέρασε αρκετά την τελευταία δεκαετία. Τώρα, είναι μια νέα μέρα”.

Το Pheu Thai, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, δήλωσε ότι συμφώνησε να συμμετάσχει με το Move Forward και τέσσερα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διαβουλεύσεις. Αν οι συζητήσεις προχωρήσουν, ο συνασπισμός τους θα έχει ποσοστό άνω του 60% των εδρών στο νέο κοινοβούλιο.

Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, πολλοί Ταϊλανδοί φοβούνται ότι ο στρατός και οι υποστηρικτές του μπορεί να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον συνασπισμό των κομμάτων να αναλάβουν καθήκοντα. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι απίθανο, όπως σημειώνει το BBC, αλλά θεωρείται πιθανό να εκδοθεί μια ακόμη δικαστική απόφαση που θα αποκλείσει το Move Forward για “τυπικούς” λόγους, όπως συνέβη με τον προκάτοχό του Future Forward το 2020.

Το άλλο ερώτημα είναι πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν το Move Forward και το Pheu Thai, οι σχέσεις των οποίων στο τελευταίο κοινοβούλιο ήταν μερικές φορές διαλυτικές. Ο Pita, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ικανός κοινοβουλευτικός, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην πιο ανελέητη τέχνη της συρραφής και της διατήρησης ενός συνασπισμού.

Αλλά αυτή η αβεβαιότητα δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο λαός της Ταϊλάνδης ξύπνησε σε ένα αλλαγμένο πολιτικό τοπίο σήμερα το πρωί.

“Η πλειοψηφία των ψήφων αντανακλά την ανάγκη να αφήσει πίσω της το “καθεστώς Prayuth” και τη λαχτάρα για αλλαγή”, λέει ο Prajak Kongkirati, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Thammasat. “Δείχνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν στο αίτημα του Move Forward για αλλαγή – πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι προβλεπόταν”.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ταϊλάνδης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα νίκης των υποστηρικτών του Move Forward, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται “οργανικοί ψηφοφόροι” και περιγράφουν τη νίκη του κόμματος ως “άνεμο αλλαγής” και “αυγή μιας νέας εποχής”.

Pita: Δηλώνει “έτοιμος” να γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της χώρας

Ο Pita έγραψε στο Twitter ότι είναι “έτοιμος” να γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της χώρας. “Έχουμε τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ελπίδες. Και μαζί πιστεύουμε ότι η αγαπημένη μας Ταϊλάνδη μπορεί να γίνει καλύτερη και ότι οι αλλαγές είναι εφικτές αν αρχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτές από σήμερα”, έγραψε.

Αυτές οι εκλογές σας λένε πραγματικά ότι έχουν περάσει μόνο τέσσερα χρόνια, αλλά η σκέψη του λαού έχει αλλάξει πολύ, τόσο του κατεστημένου όσο και του στρατοπέδου των υπέρμαχων της δημοκρατίας“, ανέφερε σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι “η δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη”.

Κάποτε θα ήταν αδιανόητο ότι το Move Forward, ένα κόμμα που ζητάει συνολικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίςα της Ταϊλάνδης, στην οικονομία της, στον ρόλο του στρατού, ακόμη και στους νόμους που προστατεύουν τη μοναρχία, θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες έδρες και ψήφους από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά ήταν τα ίδια ζητήματα που πυροδότησαν ένα πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία φοιτητών το 2020. Ορισμένοι από τους υποψηφίους του Move Forward είχαν υπάρξει ηγέτες του κινήματος. Και, όπως και στις διαμαρτυρίες του 2020, οι νέοι και παθιασμένοι ψηφοφόροι, πολλοί από τους οποίους ήταν οπαδοί του Move Forward, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η διάθεση υπέρ του νεαρού κόμματος ήταν δύσκολο να μη φανεί τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των εκλογών. Ένα νέο κύμα από memes εξερράγη στα ταϊλανδέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – άνθρωποι που έκαναν μεγάλα βήματα ή άλματα σε μια προφανή νεύση προς το ταϊλανδέζικο όνομα του Move Forward.

Τα εκλογικά περίπτερα “ντύθηκαν” πορτοκαλί

Και αυτό διαδραματίστηκε δια ζώσης στα εκλογικά περίπτερα την Κυριακή, καθώς οι άνθρωποι έκαναν γιγαντιαία βήματα και έδειξαν την υποστήριξή τους. Ήταν ο μόνος τρόπος να δείξουν προς τα πού κλίνουν, επειδή οι εκλογικοί κανόνες δεν επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να δηλώνουν ανοιχτά τις προτιμήσεις τους. Άλλοι φορούσαν φωτεινά πορτοκαλί πουκάμισα, σαγιονάρες και αθλητικά παπούτσια – το χρώμα που επέλεξε το κόμμα για την προεκλογική εκστρατεία.

Οι υποψήφιοι του Move Forward είχαν λιγότερους πόρους από τους αντιπάλους τους και έπρεπε να βασιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μερικές φορές σε παλιά τεχνολογία, όπως τα ποδήλατα, για να περάσουν το μήνυμά τους. Βοήθησε το γεγονός ότι το όραμά τους φαινόταν πολύ πιο ξεκάθαρο από τα άλλα κόμματα.

Το Move Forward απέκλεισε κάθε συνασπισμό με κόμματα που συνδέονται με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014, μια θέση για την οποία ο αντίπαλός του Pheu Thai αρχικά υπεκφεύγει.

Ωφελήθηκε επίσης από αυτό που φαίνεται να αποτυπώνεται ως μια ερεία διάθεση για αλλαγή. Οι ψηφοφόροι κάτω των 26 ετών δεν αποτελούν μεγάλο μπλοκ στη γηράσκουσα Ταϊλάνδη -αποτελούν μόλις το 14% των 52 εκατομμυρίων ψηφοφόρων- αλλά εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν τους μεγαλύτετρους να υποστηρίξουν το Move Forward για να προσφέρουν στη γενιά τους ένα καλύτερο μέλλον.

Το πιο άμεσο ερώτημα είναι αν, παρά την εντολή για αλλαγή, τα δύο μεταρρυθμιστικά κόμματα επιτρέπεται να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Pita ήταν αισιόδοξος μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα. “Με τη συναίνεση που προέκυψε από τις εκλογές, θα είναι αρκετά βαρύ το τίμημα για κάποιον που σκέφτεται να καταργήσει τα αποτελέσματα των εκλογών ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας… είναι αρκετά τραβηγμένο προς το παρόν”, είπε.

“Και νομίζω ότι ο λαός της Ταϊλάνδης δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα