Ταϊβάν: Διεθνείς αναταράξεις από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι – “Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα χαθούν από αυτή”

Ταϊβάν: Διεθνείς αναταράξεις από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι – “Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα χαθούν από αυτή”
Αντιδράσεις και απειλές για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν AP

"Επικίνδυνη" χαρακτηρίζει το Πεκίνο την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, εξαπολύοντας ευθείς απειλές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι "θα πληρώσουν το τίμημα". Αντιδράσεις από τη Ρωσία και παραβιάσεις από κινεζικά αεροσκάφη.

“Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα χαθούν από αυτή”. Με αυτή την άκρως απειλητική δήλωση σχολίασε το Πεκίνο την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, σε μια ιδιαίτερα πολυαναμενόμενη, αλλά και “εμπρηστική” επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ήδη, από την ώρα που έγινε γνωστό για τη Νάνσι Πελόζι ότι ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, η Κίνα απείλησε ότι θα κινητοποιήσει τον στρατό της.

“Στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” από την Κίνα

Λίγη ώρα μετά την άφιξη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, το Πεκίνο ανακοίνωσε την έναρξη “στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων” λόγω της επίσκεψής της.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, ανακοίνωσε για τον στρατό της ότι έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει “στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από το βράδυ της Τρίτης και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Υπέρ της Κίνας η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα “απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της”, χαρακτηρίζοντας “σαφή πρόκληση” την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

“Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν “σαφή πρόκληση” με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.

Υπερπτήσεις αεροσκαφών της κινεζικής αεροπορίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι.

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Το πρώτο μήνυμα της Πελόζι

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, η Νάνσι Πελόζι διαμήνυσε μέσω twitter την “ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν”.

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν. Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον συνεργάτη μας και προωθούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα