Ταραχές στην Αίγυπτο για την ετυμηγορία Μουμπάρακ

Ταραχές στην Αίγυπτο για την ετυμηγορία Μουμπάρακ

Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Μουμπάρακ πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις Δείτε βίντεο

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας έπειτα από την ανάγνωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου δικαστή Αχμεντ Ριφάατ της ετυμηγορίας, με την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Χόσνι Μουμπάρακ για το θάνατο τουλάχιστον 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι το δικαστήριο διέταξε τη μεταφορά του Μουμπάρακ στη φυλακή Τόρα, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Μουμπάρακ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου επί σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία, άκουσε ,πάνω στο φορείο, ανέκφραστος την ετυμηγορία. Από την έναρξη της δίκης του δήλωνε αθώος. Είναι ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που δικάζεται και καταδικάζεται μετά την ανατροπή του από το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης.

"Άκυρη η απόφαση!", "Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!" φώναζαν δικηγόροι, οργισμένοι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιούς του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι δικάζονταν για διαφθορά.

Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις.

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες με άνδρες να έχουν πιαστεί στα χέρια κι έναν νέο άνδρα να έχει ματωμένο λαιμό.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είπαν αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, πως φοβούνταν μήπως ο Μουμπάρακ και ο πρώην υπουργός του των Εσωτερικών ελ-Αντλι αθωωθούν ασκώντας έφεση κατά της απόφασης.

Η ετυμηγορία ανακοινώνεται στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, των πρώτων που διεξάγονται μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι θα αντιμετωπίσει τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, τον Αχμαντ Σαφίκ, στο δεύτερο γύρο στις 16 και 17 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Court chaos as Mubarak jailed

SHARE:

24Media Network