Τέμερ: 'Μυθεύματα' οι σε βάρος μου κατηγορίες

Τέμερ: 'Μυθεύματα' οι σε βάρος μου κατηγορίες

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι η κίνηση του γενικού εισαγγελέα να τον κατηγορήσει επισήμως για δωροληψία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ χαρακτήρισε τις κατηγορίες για δωροληψία που τον βαρύνουν «μυθεύματα», καθώς η χώρα βυθίζεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της απαγγέλλονται επισήμως κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου.

Ο Τεμέρ επεσήμανε ότι η κίνηση του γενικού εισαγγελέα να τον κατηγορήσει επισήμως για δωροληψία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας της Βραζιλίας, και πιθανόν να παραλύσει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Ο συντηρητικός ηγέτης τόνισε ότι οι επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας κρεάτων της Βραζιλίας, της JBS SΑ, που τον κατηγόρησαν ότι είχε κανονίσει να λάβει 38 εκατ. ρεάλ (περίπου 10 εκ. ευρώ) τους επόμενους μήνες σε μίζες, το έκαναν απλώς και μόνο για να γλιτώσουν τη φυλάκιση για δικά τους εγκλήματα.

«Κατηγορούμαι ότι έλαβα μίζες χωρίς να έχω πάρει ούτε ένα σεντ», δήλωσε ο Τέμερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν έχω δει τίποτα από αυτά τα χρήματα και δεν έχω συμμετάσχει στον σχεδιασμό για τη διάπραξη εγκλημάτων».

Βάσει της νομοθεσίας της Βραζιλίας, τώρα που ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγο Ζανότ έχει απαγγείλει επισήμως κατηγορίες εναντίον του Τέμερ εναπόκειται στην κάτω βουλή να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο να δικάσει τον πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε τον θώκο μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ πριν ένα χρόνο.

Για την παραπομπή του σε δίκη χρειάζεται η έγκριση από τα δύο τρίτα της κάτω βουλής.

Οι σύμμαχοι του Τέμερ επισημαίνουν ότι έχουν τις ψήφους που χρειάζεται για να το αποφύγουν αυτό. Όμως ο Ζανότ αναμένεται να απαγγείλει τις επόμενες εβδομάδες νέες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Βραζιλίας για εκβιασμό και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, γεγονός που θα αναγκάσει τους βουλευτές να διεξάγουν πολλές ψηφοφορίες για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.

Αρκετοί βουλευτές που έχουν συμμαχήσει με τον κυβερνώντα συνασπισμό δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν ότι οι πολλές ψηφοφορίες για την προστασία ενός ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς ηγέτη ίσως διαβρώσουν την υποστήριξη που έχει, και τελικά ανοίξουν τον δρόμο προς τη δίκη του.

Αν η υπόθεση του Τέμερ φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος θα απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του για τουλάχιστον 180 ημέρες. Καθήκοντα προέδρου θα ασκεί προσωρινά ο πρόεδρος της βουλής Ροντρίγο Μάια.

Ο Τέμερ, η δημοτικότητα της κυβέρνησης του οποίου είναι κάτω από 10%, έχει ήδη απορρίψει επανειλημμένες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Αν κριθεί ένοχος, το Κογκρέσο θα επιλέξει κάποιον για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας ως το τέλος της θητείας του την 1η Ιανουαρίου 2019.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Eraldo Peres)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται επίσημα για παθητική δωροδοκία

Τέμερ: Δεν παραιτούμαι, διώξτε με

Βραζιλία: Στην αντεπίθεση ο Τέμερ μετά τις καταγγελίες για διαφθορά

SHARE:

24Media Network