Τερέζα Μέι: Υπάρχει δρόμος για να εγκριθεί συμφωνία για το Brexit από το Κοινοβούλιο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων AP

Οι Βρετανοί βουλευτές διαμήνυσαν ότι δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία και η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποχρεώνεται σε νέο αγώνα δρόμου καθώς και οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν πρόθυμες για διαπραγμάτευση.

Έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει δρόμος για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μία συμφωνία με αλλαγές στο backstop και με διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες.

Επανέλαβε, όπως και στην εναρκτήρια ομιλία της, ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ΕΕ να προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή και ότι μία διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο, οι βουλευτές έκαναν ξεκάθαρο τι επιθυμούν.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκρεγκ Κλάρκ, θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας σε περισσότερες συνομιλίες για το πως μπορούν να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το πως θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του κοινοβουλίου στη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit.

Η Τ.Μέι προσφέρθηκε να συναντηθεί με τους βουλευτές που υποστήριξαν τις τροπολογίες κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι βουλευτές καταψήφισαν το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με την πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το επίπεδο διαβίωσης.

Τουσκ: Η συμφωνία δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επανέλαβε αργά σήμερα ότι η συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπεψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τροπολογίας Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

"Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο Τουσκ, δια εκπροσώπου του. "Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης", ανέφερε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απορρίφθηκε η αναβολή του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Brexit: Αλλαγές στη συμφωνία ζητά η Μέι, αναβολή θέλει ο Κόρμπιν, "όχι" απαντά η ΕΕ

Απειλεί η Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη κίνηση προσώπων αν γίνει άτακτο Brexit

Βρετανία: Στις 13 Φεβρουαρίου η νέα ψηφοφορία για το Brexit

SHARE:

24Media Network