Θα το περίμενες ποτέ από το “δικό σου παιδί”;

Θα το περίμενες ποτέ από το “δικό σου παιδί”;

Οι ευχές παιδιών στα κέντρα στήριξης της ActionAid δεν θυμίζουν σε τίποτα των παιδιών δυτικών χωρών. Ζητούν να έχουν καθαρό νερό και να πάνε στο σχολείο.

“Εύχομαι το νερό της βρύσης να είναι πάντα καθαρό, να υπάρχει κάθε μέρα φαγητό στο σπίτι και φέτος να καταφέρω να πάω σχολείο!”.

Σίγουρα, δεν θα περιμέναμε ποτέ από το δικό μας παιδί να κάνει μια τέτοια ευχή για τον καινούργιο χρόνο. Στο άκουσμα αυτής της ευχής για τη λίστα με τα δώρα μας, θα νιώθαμε ίσως μια αμηχανία, θεωρώντας δύσκολο να εκπληρώσεις μια τέτοια επιθυμία.

Στη λίστα μας μπορούν πιο εύκολα να μπουν παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές για τα παιδιά μας, παρά τα πιο απλά και αυτονόητα αγαθά, όπως το νερό, το φαγητό και η εκπαίδευση, αγαθά που τα δικά μας παιδιά απολαμβάνουν χωρίς να χρειάζεται να τα διεκδικήσουν.

Κι όμως, εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο λαχταρούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μία θέση σε μια σχολική τάξη. Ονειρεύονται να καταφέρουν να σπουδάσουν, ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή, ξεφεύγοντας από τη φτώχεια.

Όπως η Happy από την Κένυα, που σταμάτησε το σχολείο επειδή οι γονείς της δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Μέσα από τα κέντρα στήριξης της ActionAid, η Happy απέκτησε σχολικά είδη και βιβλία, παρακολούθησε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για να καλύψει τα κενά της και ονειρεύεται να επιστρέψει στο σχολείο και να σπουδάσει γιατρός και μοδίστρα!

Η 13χρονη Happy Esther Sweeney


Το δικό μας παιδί δεν θα έβαζε στις ευχές του την επιθυμία να έχει στο σπίτι του καθαρό νερό, ωστόσο παιδιά σε όλο τον κόσμο αρρωσταίνουν από το μολυσμένο νερό, χάνουν το σχολείο γιατί πρέπει να περπατούν πολλές ώρες καθημερινά κουβαλώντας νερό στο σπίτι, ενώ εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους από επιθέσεις ζώων (ακόμα και ανθρώπων) διανύοντας μεγάλες ερημικές αποστάσεις.

Ο Prabin από το Νεπάλ ξέρει καλά τι σημαίνει να κινδυνεύεις από την έλλειψη καθαρού νερού. Είδε πολλούς συμμαθητές του να αρρωσταίνουν, ενώ και ο ίδιος φοβόταν να επιστρέψει στο σχολείο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν είχαν βρύσες ώστε να πλένουν τα χέρια τους για να προφυλάσσονται. Έτσι, χάρηκε πολύ όταν είδε ότι η ActionAid είχε τοποθετήσει δεξαμενές νερού για το πλύσιμο των χεριών, ακόμα και πόσιμο νερό στο σχολείο κι επανήλθε με ασφάλεια στα μαθήματά του.

Ο 11χρονος Prabin


Η Happy, ο Prabin κι εκατομμύρια άλλα παιδιά στον κόσμο δεν χρειάζεται να εύχονται πια αυτό που δεν θα ευχόταν ποτέ και το δικό μας παιδί. Χάρη στο Πρόγραμμα Αναδοχής και τους Αναδόχους της ActionAid, μπορούν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον τους. Γιατί τελικά κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη είναι και «δικό μας» παιδί. Και είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φανταζόμαστε να εκπληρώσουμε τις ευχές του.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Αναδοχής εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα